Winberg vill inte öppna för hampaodling

STOCKHOLM ”Jag har inte för avsikt att vidta åtgärder för att tillåta odling av industrihampa”, svarade nyligen jordbruksminister Margareta Winberg på en fråga i riksdagen. Detta markerar ytterligare regeringens avsikt att hålla fast vid narkotikaklassningen – trots EU-propåer och utmanande försöksodlingar av hampaförespråkare.

Länsrätten i Uppsala har i en dom hävdat att förbudet mot odling av hampa med låga halter av rusämnet THC strider mot EG-rätt och EU-kommissionen har även uppmanat svenska regeringen att lyfta förbudet.
Moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson frågade vad jordbruksministern ska göra för att tillåta odlingen. Tidigare har även fyra miljöpartister motionerat om att hampa med låga halter (max 0,2-0,3 procent) ska tillåtas odlas i Sverige som i övriga EU (undantag Grekland).

Skiljelinjen går mellan de som ser fiberväxten hampa som enbart en bidragsberättigad jordbruksgröda och de som ser den som narkotika. Ett problem är att det är omöjligt att med blotta ögat skilja sorter av Cannabis sativa med hög rushalt från de med låg. I flera länder odlas illegalt narkotika i skydd av legala odlingar.

Jordbruksminister Margareta Winberg, liksom tidigare socialminister Lars Engqvist, understryker att Sverige valt att behålla odlingsförbudet i den nationella lagstiftningen. I svaret i somras till EU-kommissionen hänvisas till kontrollsvårigheterna och vikten av att skydda människors liv och hälsa genom att vidta åtgärder mot narkotika.

Frågan är dock långt ifrån avgjord. Dels kan EU-kommissionen återkomma med högre brösttoner mot det svenska odlingsförbudet. Dels pågår flera förundersökningar mot svenska bönder som misstänks för narkotikabrott efter att ha planterat hampa med hänvisning till EU-rätt. En åklagare i Halland som utreder ett av fallen är villrådig och tvekar att åtala.

Etiketter:

Annonser