”Försvara hampaförbudet mot EU:s påtryckningar!”

HALMSTAD/STOCKHOLM Regeringen uppmanas att stå emot EU-kommissionens påtryckningar om att ta bort svenska odlingsförbudet av hampa med låg rushalt. ”Värna folkhälsan framför kommersiella jordbruksintressen av ytterst marginellt värde!”, säger Ove Rosengren (bild),ordförande i Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS.
• Den hallandsbonde som sått cannabisfrön misstänkts nu för grovt narkotikabrott.

I onsdags kom narkotikapolis från Halmstad och tog växtprover från den odlingslott där ekobonden Ulf Hammarsten sått polska cannabisfrön.
”Vi repade av lite gräs som med blotta ögat ser ut som Cannabis sativa, vilket enligt svensk narkotikalag är förbjudet att odla. Vi har sänt proverna till Statens kriminaltekniska anstalt för analys”, säger till Drugnews Göran Stigsson, t f chef för narkotikapolisen som inlett förundersökning om misstänkt grovt narkotikabrott.

Hammarsten utmanar svensk narkotikalag och hänvisar till EU-rätt och andra unionsbönders möjlighet att med EU-bidrag odla hampa (med låg THC-halt) för industriellt bruk. I samtal med Drugnews jämför han sig med livsmedelshandlaren i Skåne som utmanade Systembolagets monopol och sålde vin (men förlorade i EG-domstolen) och bonden som lät avla Belgian Blue-tjurar (och vann).

Hammarsten får indirekt stöd av Jordbruksverket som vill att regeringen EU-harmoniserar exempelvis utsädesförordningen. Även EU-kommissionens jordbruksdirektorat har – som Drugnews avslöjat – i ett brev nyligen till regeringen uppmanat Sverige att ta bort odlingsförbudet av hampa.
Brevet från EU-kommissionen – som ska besvaras senast 28 juni – är en underhandsförfrågan och förstadie till vad som senare kan bli en anmälan till EG-domstolen, enligt Angela Öst, rättssakkunnig på Socialdepartementet som bereder ärendet.
Socialminister Lars Engqvist har tidigare sagt till Drugnews att han är beredd att försvara det svenska hampaförbudet i unionens domstol om så krävs. Det är forfarande är den svenska linjen. Risken att få cannabisodlingar i landet med även höga THC-haltiga sorter anses överhängande.

Hampa är enligt svensk lagstiftning inte jordbruksgröda utan en narkotikaklassad produkt, oavsett rushalt. EU-ländernas narkotikapolitik är hittills nationella angelägenheter.
”Kommissionens uppmaning att ändra vår syn på cannabis kan därför inte tolkas som annat än en fräck inblandning i vår suveräna rätt att själva driva den narkotikapolitik vi finner förenlig med viktiga folkhälsomål”, skriver RNS i ett brev till regeringen.

Etiketter:

Annonser