Hallandsbonde odlar cannabis med EU-stöd

LAHOLM/STOCKHOLM Hallandsbonden Ulf Hammarsten utmanar åter hampaförbudet i svensk narkotikalag och har sått polska cannabisfrön med låg rushalt på sin gård. Han hänvisar till EU-rätt och får stöd av EU-kommissionen som i en skrivelse uppmanar svenska regeringen att anpassa nationella lagstiftningen så att även svenska bönder får odla hampa.

Tolkningen huruvida hampa är jordbruksgröda eller narkotika har därmed blivit en EU-fråga.
”Nu får det vara nog med oklarheter. Jag vill ha ett beslut om att få odla miljövänlig hampa med låg THC-halt som mina kolleger i övriga EU”, säger Ulf Hammarsten till Drugnews och bekräftar att han sådde hampafröna i början av maj.
Han har nu ansökt hos Jordbruksverket om EU-bidrag för cannabisodling på en hektar till att börja med. På den lilla provytan på Allarps gård utanför Laholm vajar redan decimeterhög hampa ovan jord. Hammarsten vill sälja sina kor och helt satsa på hampafibrer för bland annat isoleringsmaterial och finpapper.

Narkotikapolisen i Halland har beslutat att inleda en förundersökning om odlingen.
”Det är olagligt att odla Cannabis sativa enligt svensk narkotikalag. Vi ska inom de närmaste dagarna besöka gården och beslagta plantor för att skicka för analys”, säger Ingemar Nilja, chef för narkotikaroteln, till Drugnews.

Hammarsten har tidigare ansökt om att få odla s k industrihampa med låg THC-halt. Läkemedelsverket sade nej, men länsrätten i Uppsala menade att EU:s regelrätt står över svensk lag och returnerade ärendet till Läkemedelsverket som dock så småningom avvisade ärendet. Jordbruksverket har senare i en skrivelse till regeringen föreslagit att hampa ska föras in bland jordbruksprodukter med hänvisning till EU.
Även EU:kommissionen har nyligen genom generaldirektör Silva Rodriguez på unionens jordbruksdirektorat bett regeringen förklara odlingsförbudet. Kommissionen uppmanar regeringen att EU-anpassa den nationella lagstiftningen och förväntar sig svar senaste i slutet av juni.

Svensk narkotikalagstiftning förbjuder odling och annan hantering av alla cannabissorter, även de med låg rushalt (max 0,2- 0,3 procent THC) som i övriga EU är en bidragsberättigad gröda. Risken för missbruk anses stor och det är svårt att kontrollera odlingarna. Både narkotikakommissionen och frivilligorganisationer har varnat för att legal hampaodling på sikt kan leda till en uppluckring av svensk narkotikalag. Socialminister Lars Enqvist håller med och har tidigare sagt till Drugnews att svenska hampaförbudet ligger fast och är beredd att försvara det i EU-domstol om så krävs.
”Det finns inget som ändrat läget sedan dess. Hampaförbudet ligger fast”, säger nu Tomas Karlsson, departementssekreterare på Socialdepartementet.

Hampaförespråkarna känner dock vind i ryggen och ska anordna en stor konferens på Sveriges lantbruksuniversitet i skånska Alnarp 30 augusti. Enligt Hassela Nordic Network finns inslag där som under vetenskaplig täckmantel egentligen är del av en legaliseringskampanj för cannabisrökning.

Etiketter:

Annonser