Falsk ecstasy-kopia dödar fler

LONDON/BELFAST ”Ecstasy dödar” är en vanlig rubrik när människor avlider efter att intagit preparat som de tror är ecstasy. Men efter tester visar sig drogen allt oftare innehållit något annat. Särskilt drabbade är unga i Storbritannien.

Det är känt att under åren flera avlidit av den ökända hallucinogena centralstimulerande ”party-drogen” MDMA (kemiska namnet på ecstasy). Bland annat på grund av ”överhettning”, hjärtbesvär och ”vattenförgiftning”, då användare som följd av drogens effekter druckit mycket och i princip dränkt sin kropp i vatten.

Men de allra flesta avlidna senare år dör på grund av att tillverkarna har mixat in andra kemikalier. Dessa nya preparat har blivit som knock-outdroppar, de är flera gånger starkare än en vanlig ecstasy-dos, effekten dröjer längre och risken för överdos är stor. Flera användare har fallit i koma och i värsta fall avlidit.

Nyligen avled sex personer i Florida av falska ecstasy-kopior, vid analyser av pillren fann man att de innehöll kemikalien PMA (paramethoxyamphetamine). Även andra kemikalier har hittats som ger en liknande effekt som MDMA, men effekterna kan bli helt annorlunda än vad användarna är vana vid, rapporterar nättidningen The Fix Addiction and Recovery.

I Storbritannien har antalet dödsfall ökat kraftigt, från ett känt dödsfall 2011 kopplat till PMA till långt över 20 ifjol.
Det senaste kända dödsfallet skedde i mellandagarna då Gerard ”Mul” Mulholland, mycket känd DJ på Nordirlands klubbscen, avled. Han ordnade ett två-dagars house party i sin våning i Belfast och hade tagit pillret ”spräcklig Rolex”, en falsk ecstasy innehållande PMMA (paramethoxymethamphetamine) som dödat åtta personer i Nordirland ifjol. Mulholland avled och ytterligare fyra personer som deltog vid festen vårdas på sjukhus.

Flera rapporterade dödsfall inträffade också i Skottland ifjol och myndigheterna gick ut med varningar om just den sortens ”ecstasy”. I London avled nyligen två personer och ytterligare 20 fördes till sjukhus för vård då de tagit PMA/PMMA. På en nattklubb i Manchester i höstas dog en besökare och femton andra togs till sjukhus med symptom kopplade till designade droger, rapporterade BBC.

Trots myndigheternas försök att informera om dessa pillers farlighet når det inte fram till de som tar dem. För att i någon mån kunna förebygga dödsfallen har professor David Nutt, som för några år sedan fick sparken som brittiska regeringens rådgivare i narkotikafrågor för sina kontroversiella åsikter, (ex. ”ecstasy är inte farligare än hästridning”), föreslagit att ecstasy-användare ska kunna få testa sina piller utan att riskera bli gripna av polis.

Förslaget har ännu inte godkänts och några brittiska drogpolicyexperter menar att det inte skulle göra någon skillnad.
– Undersökningar har visat att unga partymänniskor inte bryr sig i detta kemiska lotteri, även om de får information att det de tar inte är MDMA. Och om du inte bryr dig om vilken drog du tar är alla informationskampanjer i världen bortkastade, säger de till Addiction Inbox.

• SVERIGE/ ”Ecstasy-substanser” minskade på svenska missbruksmarknaden fram till 2009. Därefter har tullens och polisens beslag gradvis börjat öka igen, delvis via nätet. Tillverkningen kräver några speciella aktiva substanser, finns inte dessa tillängliga, så använder tillverkarna ibland annat kemiskt ämne som är snarlikt.
”Detta medför att brukarna inte kan vara säkra på innehållet i tabletterna”, enligt Rikskrims och tullverkets senaste rapport om drogsituationen i landet.

Etiketter:

Annonser