Mer cannabis och nätdroger oroar

Beslagen, efterfrågan och handeln med cannabis och nätdroger har ökat oroväckande senaste åren i Sverige. Det visar en ny analysrapport av tullverket och rikskriminalpolisen.

Rapporten om drogsituationen i Sverige åren 2010-2012 redovisar beslag, smugglingsmetoder, priser och fallstudier om olika preparat.

Landets vanliga illegala drog är fortfarande cannabis. Efterfrågan på drogen har ökat bedömer de båda myndigheterna och rekordmånga beslag av marijuana/växtdelar gjordes ifjol. (från knappt 1400 beslag år 2000 till cirka 7500 marijuanabeslag ifjol).


– Det är mycket allvarligt, särskilt som legaliseringröster hörs alltmer. Dessutom hittar vi allt mer syntetiska cannabinoider, såsom Spice, i försändelser från internethandeln, säger Lars Hansson, narkotikaexpert på Tullverket, till Drugnews.

Han bedömer att efterfrågan på cannabis har ökat i hela landet, särskilt bland unga. Mer än var femte invånare i åldrarna 16-34 år har någon gång prövat cannabis (8,2 procent senaste året), uppger Folkhälsoinstitutet i en annan ny rapport.

Polisens och tullverkets analys visar även att näthandeln med droger markant har ökat, både av klassade och oklassade nya preparat, liksom illegala läkemedel med narkotikaeffekter. Att droghandel flyttat till nätet gör att unga från sina tonårsrum med några datorklick kan beställa preparat ¬– utan att säkert veta vad de får hem.

Lättillgängligheten via nätet försvårar för tull och polis att stävja droghandeln.
Man efterlyser mer samverkan av olika aktörer.
– Det behövs samverkan mellan flera nationella och internationella aktörer samt ett aktivt stöd från den politiska nivån i arbetet mot droger, säger Stewe Alm, strategisk analytiker på rikskrim och medförfattare till rapporten, i en kommentar.

Han nämner expertnätverket Nadis i Skandinavien, Östersjösamarbetet, samverkan i Europa och med Europol och Interpol som exempel.

UNIK LAG/ Samtidigt har tull och polis sedan våren 2011 möjlighet att omhänderta och efter åklagarbeslut förstöra nya oklassade substanser som är avsedda för missbruk. 2011-2012 förstörde tullen totalt 116 kilo oklassade droger med stöd av den unika lagen, vilket ”sannolikt sparat många människoliv”, menar Lars Hansson på tullverket.

• Fotnot: Tullverket och rikskriminalpolisens rapport Drogsituationen, lägesbild i Sverige 2010-2012.
FHI-rapporten till EU:s drogcenter, ”2013 National Report to the EMCDDA” , om svenska narkotikasituationen, (pdf-fil, 106 sidor).

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Etiketter:

Annonser