INCB fördömer Uruguay

FN:s narkotikakontrollorgan INCB fördömer starkt Uruguays senats beslut att legalisera produktion, försäljning och konsumtion av cannabis och menar att det bryter mot internationella fördrag.

Enligt senatens stöd i tisdags (röstsiffran 16-13) för vänsterregeringens lagförslag ska alla registrerade uruguayaner över 18 år kunna köpa upp till 40 gram cannabis (marijuana) per månad i licenserade butiker och odla några plantor. Även rökklubbar för medlemmar ska tillåtas. Lagen träder i kraft om fyra månader.

President José Mujica hoppas det kan bidra till att slå benen undan organiserad brottslighet som ha narkotikahandel som viktig intäktskälla.

Chefen för International Narcotics Control Board, Raymond Yans, är ”förvånad” över att regeringen i Montevideo ”medvetet beslutat bryta mot globala överenskommelser och internationellt godkända avtal”.

Uruguay har som de flesta länder i världen undertecknat de internationella narkotikakonventionerna. I det här fallet bryter landets lagstiftare mot ”Single Convention” från 1961, där all hantering av cannabis utom i medicinskt och forskningssyfte är förbjuden.

Drogen är inte bara beroendeframkallande utan har flera hälsorisker och kan påverka bl a psyke, viktiga hjärnfunktioner, studie- och arbetsförmåga och bilkörning. Särskilt för unga användare, menar INCB-chefen.

– Beslutet kommer inte skydda unga människor, utan snarare ha den perversa effekten att uppmuntra tidigt experimenterande, sänka debutåldern, och därmed bidra till ökade problem, tidigare missbruk och andra sjukdomar, säger Raymond Yans i ett uttalande.

Den nära 14 timmar långa debatten och omröstningen i kongressen följdes av hundratals ungdomar utanför via en stor tv-skärm. Flera jublade, rökte joints och lyssnade på reggae-musik.

Men inte alla var glada. Konservativa senatorn Pedro Bordaberry sade till BBC att landet inte borde bli en ”försökskanin för herr Mujicas experiment”.

Såväl påven som flera hälsoexperter har varnat för att en legalisering av marijuana kan få allvarliga följder, medan andra har stött kampanjen aktivt, exempelvis miljardären George Soros som via sin stiftelse satsat stora summor.

Utvecklingen av försöket med att tillåta cannabis i Uruguay kommer att följas noga i den internationella narkotikadebatten.

• INCB har tidigare även beklagat legaliseringen av marijuana i två delstater i USA. Men denna gång – i Uruguay – är första gången ett land tar steget att bryta mot narkotikakonventionerna. För ett par år sedan lämnade Bolivia ett fördrag, lyckades få undantag för att tillåta kokaodling och återinträdde sedan.

Tema: UN&Drugs

Fungerar FN:s globala narkotika-konventioner

… eller har ”kriget mot drogerna” misslyckats?•

• FN-möten årligen i mars i Wien (CND), om implementering av konventioner, nya droger klassas, mm. Länkar till de tre internationella narkotikakonventionerna, (antagna 1961, 1971 och 1988).

Läs mer

Etiketter:

Annonser