FN: rekordår för afghanskt opium

KABUL Opiumodlingen i Afghanistan når i år rekordnivåer, även heroinproduktion ökar dramatiskt, enligt FN:s narkotikakontrollorgan. Fler bönder tros börjat odla som inkomstförsäkring inför att de Natoledda styrkorna dras tillbaka nästa år.

Årets rekordstora skörd av opium på cirka 5 500 ton opium är 49 procent mer än ifjol. Vallmo odlas nu på 209 000 hektar, en uppgång med över en tredjedel.

Även raffinering till fruktade drogen heroin väntas öka kraftigt och Afghanistan täcker redan över 90 procent av tillgången för världens missbrukare. Bara i det fattiga landet finns numer över en miljon opiummissbrukare.

FN-organet UNODC som i onsdags presenterade en rapport över situationen, menar att den kan hota hälsa, stabilitet och utveckling i såväl Afghanistan som omvärlden.
– Vad som behövs är en integrerad, heltäckande svar på drogproblemet. Narkotikainsatser måste vara en integrerad del av agendan för säkerhet, utveckling och uppbyggnad av institutioner, säger Jurij Fedotov, chef för UNODC, i en kommentar.

Under talibanernas tid stoppades nästan all narkotikatillverkning, men när deras styre störtades i slutet av 2001 steg produktionen igen, med en topp år 2007.
Natostyrkorna har försökt öka säkerhet och minska beroende av narkotikapengar, men för många afghanska bönder är odlingen främsta intäktskälla. Och nu är opiumarealen till och med större än tidigare rekordår.

Provinserna Balkh och Faryab vid gränsen mot Pakistan som tidigare förklarats helt opiumfria är det inte längre. Sambandet mellan osäkerhet och opiumodling är tydlig, 90 procent av odlingen förekommer i nio provinser i söder och väster där motståndet är störst mot den Natoledda regeringen.

Helmand och Kandahar i söder – där dagliga strider förekommer – är de främsta opiumprovinserna, där har odlingsarealen nu ökat än mer. Lastbilar och kamelkaravaner går i skytteltrafik med opium och heroin till Iran och Pakistan och vidare ut i världen.

Även de utrotningskampanjer av opiumfält som pågått har minskat. När de Natoledda styrkorna ska börja dra sig tillbaka från Afghanistan 2014, så tror flera bönder att även de pengar, som de fått för att förstöra odlingar, kommer att försvinna. Många av dem återupptar odlingen för att säkra inkomsten.

– Om narkotikaproblemet inte tas på större allvar av bistånds-, utvecklings- och säkerhetsaktörerna, så kommer opiumviruset ytterligare minska motståndet hos sin värd. Som redan lider på grund av splittring, konflikter, beskydd, korruption och straffrihet, säger Jurij Fedotov.

• Fotnot: FN-rapporten “2013 Afghanistan Opium Survey – Summary Findings“ (pdf-fil, 26 sidor).

Etiketter:

Annonser