Läkemedeljätte i miljardförlikning

WASHINGTON Multinationella läkemedelsföretaget Johnson & Johnson ska betala över 14 miljarder kronor efter en förlikning med USA:s justitiedepartement för påstådd felaktig marknadsföring av mediciner (bl a Risperdal) och betalat “kicksback“ till vårdpersonal.

Förlikningen förra veckan på 2,2 miljarder dollar är den tredje största i USA med ett läkemedelsföretag.

USA:s justitieminister Eric Holder sade att Johnson & Johnson och två dotterföretag (Scios och Janssen Pharmaceutical) har “fodrat sina fickor på bekostnad av landets skattebetalare, patienter och privata försäkringsbranschen“, rapporterar CNN.

Risperdal är en godkänd medicin vid behandling av schizofreni, men hade marknadsförts till läkare och vårdhem för användning även på äldre patienter med demens. Men företaget berättade inte om ökad risk för diabetes.
Även betalda farmaceuter skickades ut av företaget till vårdhem för att göra reklam och “kickbacks“ och andra incitament har använts.

Uppgörelsen inkluderar även antipsykotiska läkemedlet Invega och Natrecor som används vid hjärtsvikt.

Johnson & Johnson erkänner att förseelser begåtts, men uppgav i ett uttalande att Risperdal är säkert och effektivt för sina godkända indikationer och ett bra behandlingsalternativ.

Etiketter:

Annonser