Tonvis av heroin i beslag i ex-Sovjet

MOSKVA Smuggling till och beslag av heroin fortsätter i en till synes aldrig sinande ström i forna Sovjetstater. Cirka 900 ton opiater infångads juni till augusti längs “nordliga smuggelrutten“ från Afghanistan.

Första kvartalet i år beslagtog rysk polis 900 kilo heroin, häromdagen fångade Moskvapolisen ytterligare 100 kilo. Georgisk polis tog drygt 110 kilo vid ett tillfälle i juli, i Vitryssland tog tullen 85 kilo vid ett tillslag, polis i Sibirien tog drygt 90 kilo och så vidare.

Ryssland har även byggt en ny militärbas i Kirgistan nära gränsen till Tadzjikistan för att i någon mån kunna stoppa smugglingen av heroin, andra opiater och cannabis längs den så kallade norra smugglingsrutten som går från Afghanistan vidare genom de forna Sovjetstaterna i Centralasien till Ryssland.

Härom dagen togs tio kilo i Kirgistan, heroin som var på väg till ryska marknaden. Tio kilo heroin motsvarar cirka 100 000 doser till de ryska heroinisterna, vilket inte täcker dagsbehovet för de cirka fem miljoner heroinisterna i Ryssland.
Enligt dessa beräkningar behövs det alltså 500 kilo heroin om dagen för deras behov, eller över 180 ton heroin om året…

Men ryska narkotikapolisen börjar bli mer allt mer effektiv.
– Mellan juni och augusti i år har polis beslagtagit sammanlagt cirka 900 ton opiater längs med den nordliga smugglingsrutten, säger Viktor Ivanov, Rysslands chef för narkotikabekämpningen, till Novosti Ria.

Den ryska heroinmarknaden omsätter cirka 40 miljarder kronor per år. Det mänskliga lidandet är stort, fler än 40 000 missbrukare dör årligen i överdoser.

Etiketter:

Annonser