Domstol upphävde e-ciggförbud

MALMÖ Handeln med e-cigaretter med nikotin är åter igång efter klartecken av Förvaltningsrätten, uppger en chef för ett företag som hotats av vite av Läkemedelsverket.

Domstolens beslut kom oväntat snabbt, enligt Freddy Gellberg, vd på The Trade Team.
– Det känns bra. Under de här åtta, nio dagarna som förbudet funnits har vi tappat 40 procent i omsättning. Kunderna reagerade skarpt, de var ju tvungna att fylla sitt nikotinbehov. Om de sedan gick tillbaka till cigaretter eller handlade på nätet det vet inte jag, på nätet har det ju gått att köpa e-cigaretter med nikotin, säger han till Sydsvenskan.

Läkemedelsverket förbjöd nyligen företaget nyligen att sälja e-cigaretter med nikotin då de inte godkänts som läkemedel i Sverige. Förbudet kopplades till ett löpande vitesbelopp på 700 000 kronor, vilket gjorde att företaget stoppade försäljningen i sina butiker och på hemsidor. Flera andra butiker stoppade också försäljning.

Men Trade Team överklagade till Förvaltningsrätten i Uppsala som nu alltså inhiberat förbudet.

Processen väntas dock fortsätta och Läkemedelsverket har möjlighet att överklaga.
Myndigheten menar att innan EU beslutat om ett nytt tobaksdirektiv och om e-cigaretter ska betraktas som läkemedel eller tobak, så gäller svensk lag.

Flera butiker har trots myndighetens klassning i våras fortsatt försäljning och hävdat att deras nikotin inte var hundraprocentiga.

Tema: E-cigaretter

09-E-cig1minimNy nikotinfälla eller alternativ till livsfarlig rökning?

Marknaden växer snabbt för ”rökfria” elektriska cigaretter, men saknas kunskap om deras hälsoeffekter på längre sikt.

Oklart hur de ska regleras. Process pågår i Sverige, EU-direktiv på gång. Brasilien, Singapore och Uruguay har förbjudit alla slags e-cigaretter, Australien dem med nikotin, i Kanada är all import, reklam och försäljning förbjuden av dem.
• Läs mer på Psykologer mot Tobak.

Läs mer

Etiketter:

Annonser