Städfirma och ekobutiker polisanmäls

STOCKHOLM Tre ekobutiker och en städfirma har polisanmälts för brott mot alkohollagen av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO. Företagen erbjuder bland annat förmedling av vin via sina butiker och hemsidor.

Systembolaget har ensamrätt av alkoholförsäljning (vid sidan av restauranger) men senare år har vinklubbar, hemsidor och prenumeration av alkohol alltmer dykt upp.


– Vi gör den här anmälan för att vi vill visa hur absurd situationen har blivit. Vi har en alkohollagstiftning som säger att Systembolaget har ensamrätt på alkoholförsäljning, samtidigt som en städfirma kan knacka på med vinflaskor i mopphinken, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

För två år sedan polisanmälde IOGT-NTO tio nätbutiker och vinklubbar för alkoholbrott. Den anmälan har dragit ut på tiden, även om förundersökning uppges pågå av City åklagarkammare i Stockholm.

Nu har nykterhetsorganisationen tröttnat på att vänta och anmälde i torsdags nya företag som prövar lagens råmärken. Ett av dem är städföretaget The Clintons/Living in style AB i Stockholm som erbjuder vin, bakning och blommor som tilläggstjänster vid hembesök.
– Vi kommer hem med moppen, vinet och brödet. Vi vill erbjuda vardagslyx och sälja tid åt upptagna kunder, säger Claudia Kaliczak, operativ chef för företaget, till Drugnews.

Man är lite inspirerade av matkedjan City Gross som i somras började erbjuda förmedla och köra hem vin till prenumeranter av matkassar. Matjätten har polisanmälts av Systembolaget för att bryta mot detaljhandelsmonopolet.

Och nu polisanmäls alltså även den just startade städfirman.
– Oj, det visste jag inte. Men vi följer svensk lag och agerar bara bud för vinprenumerationer åt vår danska samarbetspartner. Vi konkurrerar inte med Systembolaget. Men det får väl prövas nu då, säger hon.

Hon tillägger att ännu inga beställningar av tilläggstjänster och vinprenumerationer gjorts. Att man ska följa åldersgränser och inte göra rutavdrag för alkoholen.

De andra som polisanmäls är tre ekobutiker i Härnösand, Ystad och Stockholm som samarbetar med en tysk firma.
– De erbjuder hela kedjan – kunden kan beställa, betala och hämta vin och öl i butiken eller få dryckerna hemlevererade. Solklart brott mot alkohollagen tycker vi, säger förbundsjurist Annika Myhre på IOGT-NTO till Drugnews.

Men att de tidigare anmälningarna har dragit ut på tiden tyder på att rättsvårdande myndigheter finner frågan mer komplex eller inte prioriterar den.

• Regeringen har tidigare hävdat att nuvarande alkohollag är tydlig och att utmanande näthandel bör prövas i domstolar. Men förra veckan berättade en sakkunnig på Socialdepartementet för Drugnews att man nu skyndsamt vill täppa till alkohollagen för att värna Systembolagets detaljhandelsmonopol. En lösning som undersöks är att damma av ett förslag från en tidigare alkoholutredare om att “förbjuda alla kommersiella mellanhänder“ av alkohol.

– Vi välkomnar en översyn och förtydling från regeringen av alkohollagen, säger Annika Myhre på IOGT-NTO.

• Fotnot: IOGT-NTO polisanmäler idag städföretaget The Clintons/Living in style AB, Stockholm, och ekobutikerna Ystadskontoret AB, JA ekolivs, Härnösand, och Ekodirekt Stockholm, för brott mot alkohollagen.

Etiketter:

Annonser