32 åtalade i spritliga i Dalarna

BORLÄNGE En smugglarliga i Dalarna körde hem tiotusentalts liter öl, vin och sprit från Tyskland. Nu har 32 personer åtalats i en av landets större alkoholhärvor.

Det var tidigt morgonen den 19 februari som flera myndigheter samordnat slog till mot flera adresser och grep sex män. Senare under utredningen har alltfler inblandade ringats in i Borlänge, Falun, och runt Dalarna.
Tullen hade sett hur skåpbilar kört i skytteltrafik över Öresundsbron under lång tid och med stora mängder billig alkohol som inköpts i Tyskland.

Nu åtalas 27 män och fem kvinnor (mellan 27 och 70 år) för del i smuggelhärvan för 101 brottspunkter. Ett 90-tal resor har åklagaren valt att ta med från 2011, men tror att verksamheten pågått ännu längre. Det finns omfattande teknisk bevisning som brobizz-tider, mobiltrafik och bankuppgifter.

En 47-åring i Borlänge utpekas som huvudman i den mycket omfattande och välorganiserade smugglingen. Ligan har köpt öl, vin och sprit för minst två miljoner kronor, värt tio miljoner kronor om svensk alkoholskatt betalats. Den har sedan sålts vidare i ett nät i Dalarna.

Mannen har kört själv och dessutom haft hjälp av flera andra som chaufförer och som lånat ut skåpbilar. De flesta åtalas för grov smuggling, andra för sålt alkoholen vidare och hanterat smuggelgods.
– Det här är en av de större smuggelhärvorna i landet hittills, men absolut inte den största, säger Eva Wintzell, kammaråklagare vid den internationella åklagarkammaren, till SVT Gävledala.

Flera av de åtalade riskerar fängelsestraff. Åklagaren begär också förverkande av värden för över två miljoner kronor från ligan.

Rättegången i Falu tingsrätt inleds 4 november.

Etiketter:

Annonser