Tio år för rekordsmuggling av kokain

GÖTEBORG En 53-årig svensk har dömts i hovrätten till tio års fängelse som huvudman i ett rekordstort smugglingsfall av 200 kilo kokain i Göteborgs hamn 2006. Han greps i Dubai sex års senare och utlämnades oväntat ifjol.

Narkotikan hittades vid en tullkontroll före jul 2006 på ett fartyg gömd i containrar med bariumsulfat (används i plastindustrin). De sju säckarna med kokain som hade mycket hög renhetsgrad var värt 720 miljoner kronor i missbrukarled.

Leveransen byttes ut mot strimlat papper och fick fortsätta till Tyskland där tre mottagare greps och senare dömdes. Men tullen misstänkte att organisatören av smugglingen var en svensk som dock flyttat till Förenade Arabemiraten.

Han efterlystes internationellt men det tog flera år av diplomatiska turer innan i december ifjol utlämnades till Sverige. En äldre dom mot mannen för införsel av stora mängder sprit som var på väg att preskriberats kan ha spelat in.

Mannen har hela tiden i förhör och under två rättegångar nekat till del i kokainsmugglingen. Men teknisk bevisning med sms och mejltrafik kopplas till honom och han pekas ut i en fotokonfrontation. 53-åringen har hävdat att han lurats till att betala för en frakt som han inte kände till vad den innehöll, rapporterar Göteborgs-Posten.

Nu väntar ett långt fängelsestraff för mannen efter hovrättsdomen i veckan.

Etiketter:

Annonser