Hon ska stävja idrottshuliganism

STOCKHOLM Rose-Marie Frebran – landshövding i Örebro och vice ordförande i Svenska Fobollsförbundet – utsågs i helgen till regeringens samordnare för att stärka positiv supporterkultur och motverka idrottsrelaterad brottslighet.

Frebran, född 1948, ska stärka dialogen mellan olika aktörerna för att öka förtroende och samverkan mellan berörda myndigheter och organisationer på olika nivåer.

Hon har en bakgrund som tidigare riksdagsledamot (KD), är aktiv i IOGT-NTO, och vice ordförande i Svenska Fotbollsförbundet och Föreningen Svensk Elitfotboll.
– Jag är glad över att Rose-Marie Frebran har tackat ja till det här uppdraget. Med tanke på hennes bakgrund är hon det självklara valet för att föra det här viktiga arbetet vidare, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Frågan om bråk och våld kring idrottsarenor har länge diskuterats. Flera klubbars styrelser och tränare har avgått efter hot och stök från “fans“. Polis tillkallas för att stävja upplopp och alla vågar inte längre ta med familj och barn på matcher.

Rose-Marie Frebran tror att alkohol har en viss del i våldet, då aggressivitet ökar och omdöme minskar. Men hon tror inte alltid att den är huvudanledningen till att det blir kaos på arenor, uppger hon för Accent.

• Hur då göra för att stävja idrottshuliganism?
– Bland annat genom ett förändrat språkbruk och förändrade attityder. Hatramsor och uppvigling är en stor anledning till att våld uppstår. Supportrarna hetsar varandra, svarar hon Accent.
Frebrans regeringsuppdrag som nationell samordnare mot idrottshuliganism gäller till och med 31 december 2014.

• I våras lämnade utredaren Björn Eriksson en omfattande utredning med många förslag. Han redovisade bland annat hur kriminella infiltrerar storstadsklubbar och att våld och hot mot ledare och domare är vanligt inom hockey och fotboll. Han efterlyser snabba åtgärder och att exempelvis berusade inte släpps in på matcher.

Etiketter:

Annonser