Högre alkoholskatt bekräftas

STOCKHOLM Regering föreslår höjd alkoholskatt i budgeten som läggs fram kommande vecka. Men höjningen blir mindre än tidigare utlovat, avslöjar TV4 Nyheterna.

Enligt TV4 höjs skatten på öl och vin med sju procent och starksprit med en procent.

Det innebär att en ordinär flaska vin i systembutiker blir ett par kronor dyrare, en flaska sprit lika mycket, medan en burk starköl kommer kosta 30-40 öre mer. Totalt beräknas det dra in cirka 730 miljoner kronor extra till statskassan.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) bekräftar att alkoholskatten ska höjas.
– Folk har fått mer pengar i plånboken och vi bedömer nu att man kan göra en skattehöjning. De som är känsligast för prisförändringar är våra barn och unga och det är inte minst där som vi vill att konsumtionen ytterligare ska sjunka, säger hon till TV4.

Höjningen är lägre än vad regeringen utlovade inför förra valet 2010, då nämndes höjningar på dyrt 12 procent för öl och vin och 5 procent för sprit.

Reaktioner på budgetförslaget nästa vecka har redan kommit.
Sprit & Vinleverantörerna beklagar förslaget och varnar för ökad smuggling och “fler vodkabilar med regeringens beslut“.
– Det är bekymmersamt att regeringen, trots tydliga varningssignaler från tull, polis och forskare väljer att höja skatten, trots allt underlag som visar på de negativa effekterna av en höjning, säger Erika Nylander, vd SVL, i en kommentar.

Men Maria Larsson tonar ner den risken och beskriver höjningen som “precis väl avvägd“ och att den inte ska leda till ökad smuggling.

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO välkomnar beskedet om höjd alkoholskatt.
– Det är glädjande nyheter och något som vi arbetat för. Även om vi hoppats på en större höjning. Priset är tillsammans med tillgänglighet viktiga folkhälsoinstrument för att minska konsumtion och skador av alkohol – det visar all forskning, säger vice ordförande Andrine Winther till Drugnews.

Etiketter:

Annonser