“Minskad haschhandel i Christiania“

KÖPENHAMN Haschhandeln i Christiania har minskat en tredjedel på ett år sedan en specialstyrka hos Köpenhamnpolisen började intensivbevaka området. I onsdags morse gjorde nya stora beslag och gripanden.

Specialgruppen “Task Force Pusherstreeet“ (TFP) gjorde en aktion i onsdags mot två lokaler i fristaden då över 450 kilo cannabis (inkl. hasch, “skunk“, nära 13 600 “joints“) och två pistoler beslagtogs, liksom 70 000 danska kronor i kontanter. Dessutom greps sex män misstänkta för narkotikabrott.

Två dagar tidigare greps en 38-årig man som misstänks under de tre senaste åren sålt uppåt 4,4 ton hasch i Christiania.

Aktionerna var de senaste i en lång rad som specialgruppen inom Köpenhamnspolisen genomfört senaste tiden. TFP bildades i september förra året för att bekämpa den ökade narkotikahandeln – och de våldsamma ligor som kämpar om marknaden.

Sedan dess har styrkan haft 1759 ärenden vad gäller haschköpare och 79 brottsärenden mot langare. Totalt har i insatserna beslagtagits över sju miljoner danska kronor i kontanter och 1,1 ton hasch, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

– Den organiserade brottsligheten som står bakom uppenbara haschhandeln vid Pusherstreet blir ganska trött på oss. Vi tror att de många aktionerna och beslaget betyder att de kriminella pressas och försvagas. Förhoppningsvis så inser de så småningom att deras levebröd inte är så attraktivt längre, säger vicepolisinspektör Poul Kjeldsen i en kommentar.
Dessutom anser polisen att man lyckats etablera en “god och konstruktiv dialog med grannar“ till fristaden.

Haschhandeln kring beryktade Pusher Street och gatorna runt fristaden har tidigare beräknats omsätta minst en miljard danska kronor årligen. Polisen uppskattar att haschförsäljningen i Christiania minskat cirka 30 procent sedan insatserna lanserades.

• LEGALISERING?/ Samtidigt fortsätter lokalpolitiker i Köpenhamn att debattera ett förslag från överborgmästaren att på försök legalisera cannabis och öppna legala butiker för att försöka vrida drogmarknaden från ligorna och samtidigt skydda ungdomar.

Etiketter:

Annonser