Skolturné om tobak och barnarbete

STOCKHOLM Tobaksbarn heter en ny webbplats och en riksomfattande föreläsningsturné som A Non Smoking Generation inleder denna vecka på gymnasieskolor. Där uppmärksammas unga – i valet att börja röka eller inte – på barnarbete, miljöproblem och fattigdom i tobakens spår.

Med projektet Tobaksbarn vill organisationen synliggöra att en stor del tobak odlas i fattiga länder där barnarbete är vanligt på plantagerna. Att tobak inte bara leder till ohälsa, utan också miljöproblem och att utsatta fattiga arbetar under svåra förhållanden.

– Det gäller för unga härhemma att kunna göra medvetna val. Veta om hur tobaksindustrin utnyttjar fattiga i världen, offrar barn, för att kunna sälja en produkt som skadar och gör människor beroende, säger Elin Ramfalk, generalsekreterare i A Non Smoking Generation, till Drugnews.

I måndags hölls föredrag för gymnasieskolor i Stockholm och Åby. Hela turnén pågår under tre månader från Umeå i norr till Skurup i söder, fyra föreläsare ska möta nära 30 000 elever på hundratalet skolor.

Projektet går att följa via Instagram och finansieras av Sida. Även en lärarhandledning har tagits fram med förslag till vidare lektionsupplägg. Dessutom webbplatsen: Tobaksbarn.se

Några tankar på turnén: “50 kronor och barnarbete på köpet“. Över 500 000 barn arbetar på tobaksplantage. Vad kan du göra åt det? Tobaksbolagen gör världens fattiga fattigare. Tobak förstör miljön. Tobak marknadsförs till världens fattiga. Vad kan du göra åt det?
– Det första är att förhoppningsvis göra valet att låta bli använda tobak, menar Elin Ramfalk.

• Rökningen har minskat betydligt i Sverige och Västvärlden, men det är bland tonåringar som de nya tobaksanvändarna rekryteras. Dessutom marknadsförs tobak aggressivt till världens fattiga.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser