Haschfartyg stacks i brand i Medelhavet

ROM Smugglarna på fraktfartyget Gold Star satte eld på lasten med 30 ton hasch och hoppade i Medelhavet när italienska kustbevakningen kontrollerade fartyget häromdagen.

Italienska myndigheter hade efter ett tips i flera dagar följt det 82 meter långa fraktfartyget som var registrerat i Tanzania och kom från Turkiet. Där hade cirka 30 ton cannabis lastats, värt över en halv miljard kronor på missbrukarmarknaden.

När kustbevakningen och skattepolisen i helikopter och snabba båtar i fredags eftermiddag utanför Siciliens kust upptäcktes av fartygets besättning, så sattes lasten i brand. Tjock rök bolmade snabbt över bryggan och besättning på nio man (från Syrien och Egypten) hoppade i vattnet, rapporterar Daily Mail och nationella medier.

– Avsikten var utan tvekan att försöka bränna bevisen, men deras plan misslyckades. Vi släckte elden, narkotikan hittades och räddade de som hoppat överbord långt ifrån land, sade en talesman för italienska tullen.

• Storskalig narkotikasmuggling till havs är vanligt i området. I april beslagtog italienska myndigheter 20 ton hasch från ett annat fartyg nära Sicilien och några dagar tidigare stoppades ett turkiskt fartyg med ett ton hasch i lasten i en annan operation.

• Film över operationen från italienska polisen:

Etiketter:

Annonser