“Rädda tullare släpper in kriminella“

STOCKHOLM Rykten om att rädda obeväpnade tullinspektörer släpper förbi kriminella florerar. Nu ska tullfacket diskutera om hotbilden förändrats och om en bredare beväpning behövs för att skydda sig.

Tullen ska arbeta aktivt mot grov organiserad brottslighet, stoppa narkotika och vapen. Men till skillnad från polisen så bär de flesta tulltjänstemän inte skjutvapen. I akuta farliga situationer får de tillkalla polis i tjänsteutövandet.

Ett par tullinspektörer uppger för SvD att de ibland vinkar förbi passagerare genom kontrollen som de misstänker är grovt kriminella, exempelvis på färjor från Baltikum.
– Vi har inte möjlighet att hantera dem om de börjar bråka. Och polisen kan man inte ringa varje gång man har en misstanke, säger en till tidningen.

En facklig företrädare i Tull-Kusts Stockholmsavdelning har gjort en enkät bland inspektörer i Stockholm, Arlanda och Skavsta och 89 procent (51 personer) av de tillfrågade svarade att de vill bära vapen till sin uniform.

Nästa vecka har facket sitt tullråd och frågan kommer upp.
– Det är en fruktansvärt komplex fråga, vi har inte tagit ställning. Det är ju viktigt att anställda känner sig trygga. Hotbilden i samhället är kanske annorlunda än för 20-25 år sedan och det är inga duvungar som smugglar narkotika och annat. Men det finns nog även en övertro på vapen, säger Tull-Kusts ordförande Björn Hartvigsson till Drugnews.

Han menar att om någon plötsligt angriper med kniv, så hinner tjänstemannen nog inte få fram sitt vapen. Utan riskbedömningar, samtal och försiktighet är kanske en bättre väg, samtidigt bör personalens möjlighet till självskydd finnas.

Han har inte fått konkreta uppgifter om att några tullare skulle undvika ingripa för att de är rädda för kriminella.
– Däremot vet jag att personal hotades muntligt av gäng för några år sedan. Det anmäldes till arbetsgivaren och facket, säger han.

Frågan om tullpersonalens självskydd har varit uppe tidigare. Numer har de ofta skyddsväst, pepparspray och batong. Men det är bara spanare i tullkriminalen och särskilda insatsgrupper som får bära pistoler. Och det bara för självskydd, inte för att genomföra själva uppdraget.

Tullverkets ledning vill inte ha beväpnade inspektörer i gränskontrollerna.
– Varför skulle de ha skjutvapen? Vi har bara rätt att använda skjutvapen i nödvärn och i självförsvar. Vi ska inte bära skjutvapen i vanlig vardag i tullfiltret där det är fullt med oskyldiga människor runt omkring som riskerar att skadas, säger tullverkets generaldirektör Therese Mattsson till SvD.

Hon har inte hört påståenden om att oroliga inspektörer skulle ha släppt igenom misstänkt kriminella för att slippa bråk. Hon tror att en möjlig väg kan vara förbättrat underrättelseutbyte och samarbete med andra länder, exempelvis för att oftare tillkalla polis när misstänkta gärningsmän väntas.

Tullverket har sedan ett par år även i uppgift att särskilt motverka vapeninförsel. Men beslagen är få, första halvåret i år beslagtog tullen 22 vapen.

• Drugnews: skulle beväpnade tullare på Öresundsbron vara effektivare?
– Nja, vi har ju betalt för att arbeta, inte för att dö, säger Peter Martinsson, vice ordförande i tullfacket.

Han har arbetat flera år i Skåne och menar att det i grunden mer är en resursfråga.
– Vi hade säkert beslagtagit både mer vapen och narkotika om inte stora nedskärningar i gränsskyddet gjorts, och de som pensionerades hade ersatts, säger han till Drugnews.

• Denna vecka ska Tull-Kustavdelningen i Stockholm diskutera oron och önskemål om beväpnad personal. Tisdag -onsdag nästa vecka kommer frågan upp när representanter för landets avdelningar träffas.
Vare sig Moderaterna eller Socialdemokraterna i riksdagen tycker att tullpersonal ska bära skjutvapen i filtret.

Etiketter:

Annonser