Finland: ny alkohollag på gång

HELSINGFORS Högre alkoholskatt, späda ut mellanöl och cider, och kortare försäljningstider på krogar och butiker. Det är några av finska regeringens förslag för att minska alkoholproblemen.

Ett betänkande från Social- och hälsovårdsministeriet redovisades i onsdags och ska nu ut på remiss inför senare proposition till ny alkohollag nästa år.

Fortsatta skattehöjningar föreslås, men utan att ännu fastslå nivå. Sedan alkoholskatten sänktes 2004, med drastiskt ökat drickande och skador som följd har skatten höjts igen 2008-2012, men bör fortsätta höjas vart annat eller tredje år, enligt betänkandet.

Anmälningsplikt för att importerar stora mängder alkohol föreslås för att försvåra svarthandel från ex Estland.

För att minska drickandet och begränsa tillgången föreslås säljförbud av alkohol helgdagar och söndagar, och efter klockan 18 på kvällar i butiker, kiosker och bensinmackar och på Alko (som har spritmonopol). Idag får dessa sälja till 21. Som en nödlösning talas om att späda ut mellanöl, cider och annan alkohol i butikerna till högst 3,5 volymprocent.

Restauranger och nattklubbar ska inte få servera alkohol senare än halv tre på natten. Skärpta regler om drickande på allmän plats väntas också. Och gränsen för rattfylleri på vägarna föreslås ska sänkas från dagens 0,5 till 0,2 promille alkohol, rapporterar Yle.

Enligt finska hälsoministeriet så dör omkring 4 000 finländare varje år till följd av alkohol. Fler invånare dricker mer och allt oftare för att bli berusade. Konsumtionen har stigit från 8 liter till cirka 9,6 liter omräknat i ren alkohol per invånare och år och “samtidigt har alkoholens skadeverkningar ökat märkbart“.

Regeringens föreslår att mätbara och konkreta mål tas fram för att minska alkoholproblemen, exempelvis att 800 personer färre ska dö per år till följd av alkohol. Till 2020 är målet att minska konsumtionen med en fjärdedel.

Remisstiden blir kort, svar senast i slutet av september. Sedan ska regeringen ta fram en proposition under hösten och en väntas till riksdagprocess om en ny skarpare alkohollag i Finland.

Etiketter:

Annonser