100 drogtestades i Furuvik

GÄVLE Vid reggaefestivalen i Furuvik tog polisen under två dagar in 100 personer för kroppsbesiktning misstänkta för ringa narkotikabrott. Det är något färre än ifjol.

Av dem var 15 under 18 år. Samtliga släpptes efter förhörts och fått lämna prov. Tusentals besökare kom till musikfesten nära Gävle som enligt flera besökare varit lugn och enligt polisen utan större ordningsstörningar.
– Det var överlag en lugn tillställning, trots att det var något fler besökare i är. Men det är viktigt att vi är där och det förekommer uppenbart droger där, säger Åsa de Veen vid Gävlepolisen till Drugnews.

Under första festivaldagen i fredags togs ett 70-tal personer in för kroppsbesiktning och 30 beslag av misstänkt narkotika gjordes. Under lördagsdygnet drogtestades 30 personer, och gjordes tolv beslag av misstänkt narkotika.

Dessutom omhändertogs 18 personer för fylleri i fredags och nio personer sista dygnet. Skadegörelser och minst ett gripande för misshandel har också rapporterats.

Polisnärvaron var stor vid musikfestivalen och en husbil hade ställts upp inne på området som tog upp anmälningar om stölder med mera, dessutom baracker utanför där förhör, provtagning etc. sköttes.
Särskilt fokus har polisen haft vad gäller narkotika bland ungdomar.

– Eftersom vi ändå har en begränsad resurs här på plats, har vi naturligtvis inte uppdagat alla narkotikabrott. Men vi har klar bild av hur bruket har sett ut under festivalen, de erfarenheterna visar att vår närvaro är motiverad, säger Måns Jennehag, ansvarig för polisinsatsen.

Nu ska beslag och prover analyseras och insatsen utvärderas och redovisas om ett par veckor.

Ifjol var första gången som Furuvik ordnade reggaefestival, då gjordes 135 drogtester, total kom då cirka 13 000 besökare. Dessförinnan hade Uppsala arrangerat i flera år. Men avslutades där efter återkommande kritik om mycket narkotika bland publik och några artister.

Etiketter:

Annonser