Skolverket kritiserar drogtest av elev

VÄSTERÅS Skolverket riktar hård kritik mot en skola i Västerås efter att en 15-årig elev tvingades lämna urinprov efter misstanke om drogmissbruk. Pojkens pappa anmälde efteråt drogtestet som dessutom visade sig vara negativt. Att drogtesta elever är integritetskränkande och har inget stöd i lagen, menar Skolverket.

Skolans rektor menar dock att eleven ställde upp frivilligt och ville visa att han var oskyldig. Och kommunens barn- och ungdomsnämnd försvarar skolan och hänvisar till att enligt skollagen har skolläkare rätt att undersöka elev om det anses nödvändigt. Men Skolverket anser inte paragrafen tillämplig i detta fall, särskilt som inte skolläkaren var inblandad i händelsen, skriver Svenska Dagbladet..
Skolverket anser att skolor har en viktig uppgift mot drogmissbruk, men att regler måste följas. Ett ”absolut krav” är att vårdnadshavare kontaktas innan provtagning görs.

Drogtester blir allt vanligare inom arbetslivet och på många skolor. De anses både ha förebyggande effekt och undanröja en OM-diskussion. Men begränsningar finns för allmänna skolor och av elever som omfattas av skolplikt, dvs på grundskolan. Drogtester får heller inte göras utan målsmans vetskap, eller på ej straffmyndiga (den som ej fyllt 15 år).

Etiketter:

Annonser