Alkohol i unga år ökar demensrisk

UMEÅ Mycket alkohol i unga år är en större riskfaktor för tidig demens än ärftlighet, vilket man trott tidigare. Det visar en stor svensk studie av tonåringar.

Nära en halv miljon unga män som mönstrade till värnplikt åren 1969-1979 fick svara på hur mycket alkohol de drack. När forskare följde upp personerna flera decennier senare visar det sig att alkohol som riskfaktor för tidig demens var tydligast.

De unga som uppgivit att de drack mycket var överrepresenterade bland män som senare drabbats av alkoholförgiftning och demens före 60 års ålder.

– Det som utan tvekan förvånar mig mest det var väl att om man har råkat ut för en alkoholförgiftning eller druckit så mycket alkohol att man behövde sjukhusvård så ökade risken för tidig demens fem gånger i den här gruppen, säger Peter Nordström, professor i geriatrik vid Umeå Universitet, till SVT.

Han har lett studien som även inbegriper amerikanska forskare.

Omkring en av tusen personer drabbas av tidigt demens, cirka 35,6 miljoner människor runt världen. Om inget görs så väntas över 115 miljoner fler drabbas kommande fyrtio år av den förödande sjukdomen.
Men enligt studien – som nu publiceras i tidskriften JAMA International Medicine – så finns uppenbara möjligheter att förebygga sjukdomen.

Främsta riskfaktorer för tidig demens är alkoholförgiftning (4,82 gånger ökad risk), följt av stroke (2,96 ggr) användning av antipsykotiska läkemedel (2,75), depression (1,89) och föräldrars demens/ärtlighet först på femte plats (1,65 gånger).
Även förgiftning av andra droger än alkohol ökar risken för tidig demens (1,54 gånger), enligt studien.

Etiketter:

Annonser