Uruguay folkomröstar om cannabis?

MONTEVIDEO Uruguays president José Mujica kan tänka sig en folkomröstning om det kontroversiella förslaget att legalisera handeln med cannabis i landet.

Förra veckan ställdes sig deputeradekammaren bakom ett lagförslag som skulle legalisera hantering av cannabis i Uruguay. Processen går nu vidare. Ledamöter från landets opposition har sagt att om senaten röstar för förslaget, vilket är troligt, så kommer man att försöka få tillstånd en folkomröstning för att upphäva lagen.

I en intervju med tidningen La Republica säger Uruguays president José Mujica nu att han hoppas att oppositionen gör det, så att det blir debatt om förslaget.

– Om inte, så funderar jag på att regeringen ska föreslå en folkomröstning, så att Uruguays folk förstår det här, säger president Mujica till tidningen.

Han påpekar också att narkotikabrottslighet medför stora kostnader för landet och att nära 1 000 fångar sitter i fängelse dömda för narkotikahandel och ytterligare omkring 2 000 för brott de begått för att kunna köpa droger.

Varje fånge kostar 560 dollar per dag, vilket innebär många miljoner per år för kriminalvård, dessutom tillkommer polis, behandling och andra samhällskostnader. Insatser mot narkotika och dess följder är en “katatstrofal affär“, menar Mujica.

Opinionsundersökningar visar att cannabisförslaget inte har stöd av en majoritet av Uruguays befolkning och att opinionen förändrats relativt lite sedan det lanserades ifjol. Enligt senaste mätningen från undersökningsinstitutet Cifra är 63 procent av de tillfrågade emot en legalisering, medan 26 procent stödjer det.

Även miljardären George Soros, känd legaliseringsförespråkare, försöker påverka utvecklingen genom att bidra med 100 000 dollar till kampanjen för tillåta marijuana i Uruguay via sin stiftelse Open Society Foundation, enligt Nova National.

Etiketter:

Annonser