MHF kritiserar färre kontroller

STOCKHOLM Polisen genomförde 300 000 färre nykterhetskontroller 2012 än året innan. Detta kritiseras av MHF som tror att fler att det finns en risk att fler kör berusade om upptäcktsrisken minskar.

Under 2012 gjorde polisen 2,3 miljoner utandningsprov, året innan var antalet 2,6 miljoner. Det visar siffror som Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, har tagit fram. Samtliga polisdistrikt utom Gotland har dragit ned på kontrollerna. Den direkta följden blev att 11 procent färre bilister stoppades med för hög promillehalt jämfört med 2011.

MHF är kritiska till minskningen och befarar att den kan leda till sämre trafiksäkerhet.

– Det finns en uppenbar risk att fler kommer att köra onyktra när risken för upptäckt minskar, säger MHFs VD Arne Winerdal i ett pressmeddelande.

Utvecklingens er ut att fortsätta också under 2013. Enligt Svenska Dagbladet har nykterhetskontrollerna under första halvåret minskat med åtta procent och antalet anmälda rattfylleribrott minskat med 14 procent,

Kommissarie Bengt Svensson på Rikspolisstyrelsen säger till tidningen att polisen har begränsade resurser och att allt inte kan öka hela tiden. Svensson menar också att flera polisdistrikt börjat arbete mer effektivt genom att genomföra kontroller där man kan förvänta sig fler påverkade förare.

Arne Winerdal anser att det visserligen är bra med mer riktade kontroller, men att men för den skull inte bör minska det totala antalet utandningsprov.

– Risken att åka dit måste vara uppenbar för den som funderar på att chansa och köra dagen efter en fest, säger Winerdal till Svenska Dagbladet.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser