Systemet polisanmäler City Gross

STOCKHOLM Systembolaget polisanmälde i tisdags butikskedjan City Gross och danske medaktören Winefinder för att sälja alkohol som leveras tillsammans med en matkasse hem till kunder eller för avhämtning i butik.

I måndags levererades de första vinpaketen via butikskedjan City Gross. Och dagen efter lämnar alltså statliga detaljhandelsmonopolet in anmälan till Stockholmspolisen.

– I avvaktan på en tydligare lagstiftning väljer vi att polisanmäla City Gross och företaget Winefinder eftersom vi inte kan se hur den här typen av försäljning av alkohol i Sverige skulle kunna vara laglig, säger Systembolagets styrelseordförande Cecilia Schelin Seidegård i en kommentar.

Näthandel med alkohol ökar, om än från låg nivå. Presschef Lennart Agén hänvisar till en utredning som HUI Research gjort på Systemets uppdrag och menar att om inget görs kan den öka kraftigt och stå för 30 procent av kommersiella alkoholhandeln om tio år – trots Systemets ensamrätt på alkoholförsäljning (vid sidan av restaurangnäringen).

– När en stor rikstäckande livsmedelskedja med mycket muskler börjar sälja alkohol måste det prövas rättsligt. Nu har de börjat sälja och leverera alkohol, därför anmäler vi, säger Lennart Agén till Drugnews.

Anmälan kommer samma dag som en statlig utredning lämnas till regeringen om bland annat tillsyn av e-handel. Den konstaterar att lagen är lite otydlig och inte kommer åt de som går utanför gränsen. Den föreslår bland annat skärpt tillsyn av hemleverans, att anmälningsplikt införs för yrkesmässiga transportföretag och att lämna ut alkohol till unga under 20 år kriminaliseras.

– Vi har de regler vi har på legala området och föreslår skärpningar i leveransledet. Men vi kan inte bedriva tillsyn över illegal verksamhet, det är polis och åklagares uppgift. Utanför Sverige har vi ingen möjlighet att ingripa, säger särskilde utredaren Göran Lundahl till Drugnews.

Men det finns en uppenbar gränsdragningsproblematik. Om utvecklingen fortsätter med e-handel kan det finnas behov av att se närmare på vad man får och inte får göra, menar utredaren.

Statsrådet Maria Larsson (KD) anser att Systembolaget inte är hotat idag av olika kommersiella nätaktörer och att lagen är tydlig. Om City Gross bryter mot alkohollagen vill hon inte ta ställning till, det är domstolarnas sak att avgöra. Men om alkohol mellanlagras och lämnas vidare till kunder via butikskedjan, så tycker hon det är tveksamt.

Etiketter:

Annonser