Interpol: 30 ton narkotika i beslag

LYON Trettio ton narkotika har beslagtagits i 34 länder, bland annat i Karibien och Centralamerika, i en global operation ledd av Interpol. 142 personer greps vid de olika tillslagen.

I samarbetet deltog även Europol och lokala polisorganisationer i Karibien och Centralamerika. Tonvis av kokain, heroin och cannabis värt motsvarande cirka 5,6 miljarder kronor togs i beslag under den veckolånga “Operation Lionfish“.

Interpol ville slå till mot en ökad smuggling av narkotika och vapen till sjöss. Razziorna gjorde i 34 länder och regioner varav 20 platser i Karibiens övärld och Centralamerika. Bland annat i Kuba, Jamaica, i Nicaragua och Panama, enligt Interpol.

Operationen leddes från Interpols regionala högkvarter i El Salvador och Martinique. Informationer utbyttes mellan Europols och Interpols databaser för spaning mot misstänkta fartyg, som spårades upp, bordades och genomsöktes.

Målet var att bekämpa de organiserade kriminella grupperingar som styr narkotika- och vapensmugglingen i den delen av världen.

Också olika Karibiska regeringsorgan, Världstull-organisationen, franska kustvakter och kanadensiska ridande poliser deltog i operationen.

Förutom sammanlagt cirka 30 ton narkotika och gripandet av 142 misstänkta personer togs även 15 fartyg i beslag, samt 42 vapen, kontanter och åtta ton kemikalier för tillverkning av kokain.

Etiketter:

Annonser