“Ett offer för tobaksindustrins fälla“

VISBY/BRYSSEL EU:s hälsokommissionär John Dalli tvingades avgå misstänkt för korruption och snuslobbykontakter. Nu påstås han försökt föra över miljoner till skatteparadiset Bahamas. “Jag är oskyldig och utsatt för en attack“, säger han till Drugnews.

Den förre kommissionären är inbjuden till Almedalen av tankesmedjan Tobaksfakta för att berätta om lobbying och tobaksindustrins påtryckningar i EU inför arbetet med att ta fram ett skarpare tobaksdirektiv. Men också få berätta fritt ur hjärtat om sin roll i “tobacco-gate“ i EU.

Salen var full med besökare som vill höra hans berättelse. För många folkhälsoaktiva var maltesaren Dalli en hjälte som drev på för tuffare åtgärder mot tobak.
– Vi ville få fram en lag som bättre skyddar ungdomar från att lockas in i tobaksberoende, sade han.

Han tycker att lobbying och informationsutbyte är viktig del av EU och demokratin, men att tobaksindustrin går över alla gränser med påtryckningar. Och att den tillsammans med andra iscensatte en fälla för att få bort honom.
– För tobaksindustrin står miljardintäkter på spel när nya direktivet tas fram, för oss handlar det om att rädda tusentals människors liv.

Swedish Match anmälde förra våren att en av Dallis vänner erbjudit dem betala cirka en halv miljard kronor för att påverka snuspolitiken och får bort säljförbudet i övriga EU. Det ledde till att EU:s antikorruptionsbyrån Olaf startade en utredning.
Swedish Match menar detta visar att “EU:s tobakspolitik är till salu“.

– Uppgifterna stämmer inte. Jag var inte medveten om några sådana kontakter, har inte haft möten med Swedish Match och inga pengar har överförts. Det var en konspiration för att få bort mig, enligt Dalli.

Men det blir rörigt när han försöker förklara med hänvisning till olika datum, möten, namn och gör ofta utvikningar, beskriver inspelade samtal etc. Blir svårt att följa hans resonemang och veta vad som stämmer.

Han är mycket besviken på EU-kommissionens chef José Barroso som vid ett möte i oktober ifjol plötsligt uppmanade honom att direkt avgå.
– Jag fick 30 minuter, inte ens ett dygns betänketid för att kontakta en advokat. Och fick inte läsa rapporten som hemligstämplats. Jag har inte hört av Barrosso sedan dess, berättade han.

Dalli åkte hem till Malta och för ett par veckor sedan lade polisen där ner ärendet om mutmisstankar, vilket han beskriver som “befriande“. Men i måndags publicerade International Herald Tribune nya uppgifter om att han förra sommaren – under sin tid som kommissionär – skulle besökt Bahamas för att föra över “stora summor“ pengar.
Något som EU:s Olafbyrå nu överväger att börja utreda officiellt, enligt tidningen.

Dalli suckar:
– Jag har inga konton där och har inte försökt föra över några pengar. Det var en privat resa, syftet var att hjälpa en filantropisk organisation i ett projekt. Bahamas var ett bra ställe att mötas på. Men jag vill inte säga mer om det idag, säger han efter seminariet till Drugnews.

Han hävdar att ryktena sprids av bland andra tjänstemän på EU-kommisionen.

Han tycker kommissionens förslag till direktiv som lades i december var bra, men att det riskerar urvattnas i fortsatta processen där tobaksindustrin är aktiv.
Han är orolig att ett stort gap riskerar uppstå mellan parlamentet och ministerrådet och att det då blir svårt att förhandla och få igenom ett bra direktiv.

Att tobakslobbyn är mycket aktiv i EU bekräftade europaparlamentarikern Carl Schlyter (MP), som medverkade vid seminariet i Visby. Han är rapportör i EU-miljöutskottet för arbetet med tobaksproduktdirektivet.
– Inom fem minuter efter att det blev känt att bag utsett så ringde två representanter för tobaksbolag. När jag klargjorde att jag inte tänker ha sådana kontakter, enligt tobakskonventionens artikel 5.3, så började de kontakta alla runt mig. Ett vanligt sätt för att försöka döda politiska överenskommelser som jag gjort med andra, berättade Schlyter.

Tobaksfakta kritiseras nu av EU-parlamentarikern och snusvännen Christofer Fjellner (M) i en debattartikel för att bjudit in John Dalli till Almedalen. Fjellner tycker det är en “skandal“ att en korruptionsmisstänkt får försöka rentvå sig och lägga historien till rätta.
– Vi ville ge Dalli möjlighet att själv få berätta om lobbyism och anklagelserna som ledde till att tvingades avgå. Vi tar inte ställning om vad som är sant eller inte, säger Margaretha Haglund på Tobaksfakta till Drugnews.

Etiketter:

Annonser