Nyktrare med Almedalsdrinken

Politikerveckan på Gotland har dragit igång och årets Almedalsdrink lanseras, nu med hallonsmak. Inte bara på folkrörelseplatsen Soberian, utan i hela Visby.

Ifjol utseddes drinken (då baserad på jordgubbar) till årets hetaste i Almedalen. Nu laddar gänget bakom den drinken om igen, och den serverades på ett mingel i söndags kväll.

Almedalsdrinken visar att det finns en stor efterfrågan på alkoholfria drycker. Samtidigt är det en politisk symbol i sig genom att ifrågasätta alkoholnormen, särskilt då många är här i jobbet, sade Linda Engström talesperson för organisationerna bakom drinken.

I år serverar minst 15 krogar i Visby drinken och arrangörerna har även ett mobilt team i år som erbjuder sig komma till olika arrangemang under veckan och servera. Hon hoppas att minst 3 000 röda, läckra drinkar ska gå åt.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) som var inbjuden lät sig väl smaka.
– Ett gott alternativ! Det är roligt att se hur en ökad alkoholfri trend går genom landet, föräldrar nätverkar och bjuder inte unga på alkohol och alkoholkonsumtionen minskar. Ni ideella organisationer har del i det, sade hon.

Systembolaget säljer mer alkoholfritt, fler unga väljer bort alkohol. Även i Almedalen där rosévin och bubbel dominerat i flera är, så verkar den nya trenden breda ut sig.

Bryggerijätten Carlsberg har tagit fram två nya alkoholfria öl till veckan, Förenade studentkårerna ordnar alkoholfria tillställningar och – lite oväntat – även Svenskt Näringsliv efter en utmaning av IOGT-NTO.

Tiden med gratis rosé som dragplåster är förbi. Almedalsdrinken 2.0 vill bli hetast igen. Och årets politikervecka i Almedalen har alla förutsättningar bli den nyktraste hittills…

• På sociala mötesplatsen Soberian White Corner serveras inte bara Almedalsdrinkar. Där anordnas seminarier och debatter om bland annat drogproblem, behandling, kriminalpolitik och mer allmänna samhällsfrågor.

• Fotnot: Organisationerna bakom Almedalsdrinken.se:
Föräldrar mot Narkotika, Hassela Solidaritet, Hela Människan, IOGT-NTO, KRIS, KSAN, LP-verksamheten, NBV, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, Riksföreningen för förstärkt familjevård, Simon, Smart, Smart Ungdom, Ungdomens nykterhetsförbund, Våga va.

Etiketter:

Annonser