“Nödvändigt höja alkoholskatten“

BORÅS Höj alkoholskatten till samma nivå som före EU-inträdet och öka sedan skatten årligen för att långsiktigt sänka konsumtionen. Det kräver IOGT-NTO och reagerar mot att regeringen inte höjt skatten som utlovat.

I en rapport som presenteras i Almedalen i Visby på måndag ska nykterhetsrörelsen visa hur alkoholen reellt blivit billigare senaste åren och att alkoholskatten inte hängt med.

Trots att alliansregeringen förannonserat en höjning denna mandatperiod är det bara tobak som höjts. I SOM-institutets mätning över befolkningens åsikter visar senaste mätningen att något fler vill höja än sänka alkoholskatten.

– Skattefrågan har funnits i regeringens skrivbordslåda ett bra tag nu, trots upprepade löften om en skattehöjning. Vi är säkra på att det vi kommer presentera i Almedalen har stöd av svenska folket. Alkoholskatten behöver höjas och det är dags för regeringen att agera och leverera det man lovat, säger förbundsordförande Anna Carlstedt i en kommentar.

Men alkoholskattefrågan tas upp redan i Borås, där IOGT-NTO har kongress. I internrapporten “Skatten vi glömde höja“ visas att alkoholskatt inte hängt med när högre reella inkomster och inflation i praktiken gjort alkohol billigare. Svenskar kunde 2011, för samma andel av disponibla inkomsten, köpa 54 procent mer sprit, 59 procent mer vin och 99 procent mer starköl jämfört med 1995.

I Europaperspektiv har Norge högst alkoholskatter, men Sverige – som traditionellt haft höga skatter av alkoholpolitiska skäl – har halkat ner till sjunde plats med index 145 jämfört (Europaindex 100). Efter även länder som Island, Irland, Turkiet, Finland och Storbritannien.

I IOGT-NTO:s rapport summeras att det “finns fog för att höja alkoholskatten regelbundet med mer än den allmänna prisutvecklingen“. Och att en “klok regering“ bör börja med att återställa privnivån till den vid före EU-medlemskapet.

I en översikt granskas även politikers löften om alkoholskatten och hur alkoholindustrin lobbat emot och skapat osäkerhet för att skydda sina näringsintressen – bland annat med påstående om att smuggling och införsel ökar av billig alkohol från lågskatteländer i EU.

Svenska alkoholforskare som följt utvecklingen menar dock att såväl smuggling, privatinförsel och alkoholkonsumtion har minskat senaste åren och att stödet för Systembolaget ökat.

• Enligt en regeringskälla som Drugnews har talat gäller vallöftet ännu om att höja alkoholskatten (ca 13 procent för vin och öl), men att flera faktorer måste vägas in. Att alkoholkonsumtionen nu minskar, särskilt bland unga, samtidigt som näringen och flera riksdagspolitiker stretar emot och kräver en ny införselutredning kan göra att regeringen tvekar. I höstbudgeten i höst får vi svaret.

Etiketter:

Annonser