Regeringen vill ha bättre tobakskoll

STOCKHOLM Regeringen vill få bättre koll på vilka skador som tobaken orsakar och vilka effekter man kan vänta sig av insatser mot tobak. Regeringen ger därför Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en metod för att uppskatta den sjuklighet och dödlighet bland dem som använder tobak.

Av regeringens ANDT-strategi framgår att uppföljning är ett område som ska prioriteras.
Som ett led i detta har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en metod för att skatta sjukligheten och dödligheten till följd av tobak för tobaksbrukare i olika åldersgrupper och uppdelat på kön och den framtida tobaksrelaterade sjukligheten och dödligheten bland tobaksbrukare baserad på dagens exponering för tobak.

Uppdraget innebär att Socialstyrelsen ska genomföra en aktuell inventering av vilka vilka diagnoser som påverkas av tobaksbruk och bedöma i vilken utsträckning som tobak bidrar till den totala sjukligheten och dödligheten i dessa diagnoser. Socialstyrelsen ska också skatta den totala dödligheten och sjukligheten bland tobaksbrukare som beror på tobak.

Syfte med utredningen är bland annat att kunna göra en analys av effekterna på hälsa och välfärdssystem av tobakspreventiva åtgärder. Arbetet ska ske i samråd med Statens folkhälsoinstitut och Karolinska institutet. Utredningen ska vara klar senast den 28 februari 2014.

Fotnot: ANDT= alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksfrågor.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser