IOGT-NTO kongressar i Borås

BORÅS IOGT-NTO-rörelsens samlas i veckan i Borås. Över ett tusen personer har föranmält sig till kongresserna – det blir både party & politik.

– Det blir både kongressande och fest när vi träffas i de olika förbunden, säger Peter Moilanen, generalsekretare i IOGT-NTO, till Drugnews.

Även Ungdomens nykterhetsförbund och Juniorförbundet har sina beslutande kongresser i Borås. Rekordmånga nykterister väntas till staden, över 1100 deltagare har föranmält sig.

Interna organisationsfrågor som styrelseval och översyn av grundsatserna (demokrati, solidaritet och nykterhet) dominerar nog i år i Borås. Och jämställdhet ska stärkas rent praktiskt i genom att två särskilda mätare registrerar talartiden mellan könen.

Debatt väntas om rörelsens behandlingshem ska fortsätta ta emot personer som har substitutionsbehandling (ex narkotikaklassade metadon, buprenorfin). En majoritet i förbundsstyrelsen tycker inte det.

– Vi vill kunna vara ett tydligt drogfritt alternativ, utan att för den skull se ner på andra behandlingsformer, säger Peter Moilanen.

Nya utåtriktade kampanjen “Fyll livet“, som riktar sig till 30-45-åringar med humor och seriefigurer om alkoholattityder, har väckt intern debatt, om att vara stereotyp med traditionella könsroller. En motionär efterlyser också ha en tydlig leveranörspolicy, eftersom en pr-byrå bakom kampanjen även arbetat för alkoholindustrin.

Miljonlotteriet ger IOGT-NTO-rörelsen god ekonomi, men ifrågasätts i en motion som vill se ett brett rådslag om spelberoende och leta andra intäktskällor.

Rörelsen försöker också locka fler medlemmar, idag är man cirka 32 000. Bara en av fem medlemmar är aktiv i någon av de drygt 800 lokalföreningarna, men ändå är 85 procent nöjda med sitt medlemskap, enligt en enkät.

• Hur mår er rörelse idag?
– Jo tack, vi mår bra och lyckas föra ut våra frågor bra, alkoholpolitik diskuteras brett. Men en nyckelfråga är att få fler medlemmar och samtidigt engagera de som redan är med ännu mer. Vi vill få fler att gå till föreningen, säger Moilanen.

Vid sidan av själva förhandlingarna (som livesänds via UNF och kongressajten), så blir det även party, nattcafé, seminarier och tidningen Accent anordnar talkshow. Social samvaron är viktig när många samlas från hela landet.

På torsdag inbjuds dessutom även allmänheten på happening när arrangörerna sponsrar hiphop-bandet Looptroop Rockers på stora torget i Borås, i anslutning till lokala evenemanget Sommartorsdagar.

IOGT-NTO-rörelsens kongresser avslutas på söndag.

Etiketter:

Annonser