15 100 vapen inlämnades

STOCKHOLM Under årets vapenamnesti från första mars till 31 maj fick polisen i landet in sammanlagt 15 132 vapen och rekordmycket ammunition, 36 ton. Polisen betecknar amnestin som framgångsrik.

Under den begränsade amnestitiden kan personer lämna in vapen till polisen utan frågor om licenser och ursprung ställs.

Inlämningen i vår av bland annat sprängämne och explosiva varor har vid några tillfällen blivit dramatiska då polisstationer har varit tvungna att utrymmas. Polisens bombpersonal har då tagit hand om dessa varor.

Hälften av alla vapen som kommit in har varit jaktvapen, 20 procent har varit automatvapen, vapendelar och luftvapen och cirka 30 procent har varit enhandsvapen som pistoler och revolvrar.

– Det är alltså förhållandevis många enhandsvapen som lämnas in och inte bara gamla jaktvapen, vilket är en vanlig missuppfattning. Enhandsvapen är att anse som både farligare och mer stöldbegärliga och det är mycket bra att så många illegala vapen inte längre finns i omlopp i samhället, säger Maria Thulin, verksamhetsansvarig på Rikspolisstyrelsen, i en kommentar.

Men mycket jobb återstår ännu då det gäller att kontrollera vapnen och skicka iväg dem till Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL). Där görs bedömning av vilka vapen som ska kontrolleras ytterligare och eventuellt provskjutas för att kunna ta reda på om de finns registrerade i myndighetens spårregister.
Exempelvis i jakten på vapnet som användes vid mordet på statsminister Olof Palme.

SKL ska även bestämma om några av alla vapen ska behållas för att kunna ställas ut på museum, de övriga inlämnade vapnen ska förstöras.

• Under närmast tidigare vapenamnestier inlämnades år 2007 in 13 835 vapen och 14 ton ammunition, och 1993 kom in 17 700 vapen och 16 ton ammunition.

Etiketter:

Annonser