Flesta idrottshuliganer är kriminella

STOCKHOLM De flesta risksupportrar är kriminellt belastade, dömda för narkotikabrott och bor i storstadsregionerna. Det visar en unik rapport från Rikskriminalpolisen som kartlagt personer bakom idrottsrelaterat våld.

Rikskriminalen har kartlagt cirka två tusen supportrar, som polisen vidtagit åtgärd emot för att de under senaste två åren “begått brott eller ordningsstörning i en idrottsklubbs namn“.

Av dessa framträder ungefär 600 definierade som risksupportrar: ”En person som vid upprepade tillfällen deltagit i ordningsstörningar vid idrottsevenemang och som visat sig benägen att systematiskt delta i våldsyttringar eller antas ha samband med annan brottslig verksamhet där ett års fängelse ingår i straffskalan”.

Av dessa är nio av tio dömda för brott, 75 procent mer än en gång. Misshandel och narkotikabrott är vanligast, men även våld eller hot mot tjänsteman, och våldsamt upplopp. Det handlar ofta om unga personer och de finns – med få undantag – i storstäderna. Antalet narkotikadomar antyder att missbruk är utbrett. De utgör en mycket liten del av klubbens supportskara.

Enligt rapporten har Hammarbys flest risksupportrar (122 stycken) medan AIK-fansen hamnar tvåa på listan (119) och i snitt är dömda flest gånger.
– Det bekräftar att det handlar om storstadsproblematik, säger enhetschef Håkan Wall på rikskrim till Dagens Nyheter.

Många av huliganerna dömdes första gången redan i 15-16-årsåldern. Återfallen i brott får rikskrim att dra slutsatsen att de straff som utdömts “uppenbarligen inte haft någon individualpreventiv inverkan“.
Mer individanpassade straff, och elektronisk fotboja är något som nämns som komplement till tillträdesförbud till arenorna.

Etiketter:

Annonser