Smugglade flytande amfetamin

NYNÄSHAMN En polsk medborgare ertappades i en tullkontroll med nära fem liter flytande amfetamin i en plastdunk när han körde av färjan i Nynäshamn. Nu åtalas han misstänkt för grov narkotikasmuggling.

Mannen som är i 40-årsåldern kom med färjan från Gdansk 8 maj till Nynäshamn. Till tulltjänstemän uppgav han sig inte ha något att deklarera, utan skulle återvända med vändande färja några timmar senare efter att ha besökt en släkting.

En narkotikahund markerade mot en sportväska med kläder som även innehöll en plastdunk med 4,7 liter vätska som doftade starkt. Mannen uppgav att det var lackborttagningsmedel han köpt på en marknad i Polen.

– Men analysen visade på amfetamin och mängden utblandad motsvarar cirka 13 kilo i pulverform i gatuled, värd över 3,2 miljoner kronor. Flytande amfetamin är mycket ovanligt i Sverige, jag har hört om några fall i Norge tidigare, säger Mikael Lindgren, operativ chef för tullverkets brottsbekämpning i Stockholm, till Drugnews.

Mannen som suttit häktad sedan beslaget har fortsatt neka till brott. Tullen har drivit utredningen så långt man kan utan att hitta sändare eller mottagare och därför åtalas kuriren ensam. Fälls polacken riskerar han ett flerårigt fängelsestraff.
Rättegången är planerad inledas 18 juni i Södertörns tingsrätt.

Ifjol belagtog svenska tullen drygt 138 kilo amfetamin och 33 kilo metamfetamin. Året för 44 kilo respektive nära 16kg.

Etiketter:

Annonser