Jonas Gardell får Brukarvänspriset

STOCKHOLM Författaren Jonas Gardell får Svenska Brukarföreningens pris för sin kamp mot stigma och diskriminering. På föreningens årliga konferens dryftades även narkomaners erfarenheter och metadonkonflikten.

Jonas Gardell tilldelades i måndags årets brukarpris av Brukarföreningen. I motiveringen understryks hans “bidrag till en ökad förståelse för hur viktigt det är att kamp mot diskriminering och kamp för lika rättigheter måste ske på de utsattas – våra egna – villkor“.

Han får inte utmärkelsen för att specifikt gjort något för personer som använder narkotika, utan för att vara en “god förebild och inspiration för alla som arbetar mot stigman och diskriminering“.

Gardell har som dramatiker, komiker och artist berättat om bland annat hiv-epidemin och bögars svårigheter, (exempelvis i boken/tv-serien “Torka aldrig tårar utan handskar“). Och om sina erfarenheter som öppet homosexuell och bli accepterad av andra och sig själv. Han våldtogs som ung, men bestämde sig för att inte låta sig nedtryckas.

– Valet blev att vägra vara offer! Jag ska inte dö, jag ska leva och det beslutet fick konsekvenser. Om det jag sagt och skrivit stärkt er, så är jag nöjd. Jag tar med glädje emot priset, sade Gardell vid ceremonin i landstingssalen i Stockholm.

Brukarföreningens ordförande Berne Stålenkrantz menar att Gardell – som även ska Sommarprata i P1 – inspirerar.
– Hans historia får oss att hämta kraft, hitta våra egna vägar att bryta utanförskap och skapa egenmakt – empowerment måste erövras, sade han.


Brukarföreningen organiserar och stöder bland andra heroinister som har eller vill ha substitutionsbehandling (ex. med metadon, buprenorfin). Flera lever ett utsatt liv, möts misstänksamhet och stängda dörrar till vården.

En tyst minut hölls på konferensen för medlemmar och vänner som avlidit.

Ett debattämne var den nygamla konflikten om underhållsprogram och narkotikaklassade mediciner som drog igång igen i höstas. Detta sedan SVT/ABC visat en person som erbjöd reportern preparat utanför ett vårdställe, vilket skulle avslöja läckage av medicinerna.

Föreningens ordförande Berne Stålenkrantz menar att inslaget var ensidigt och anmälde det till Granskningsnämnden. Röster har senare höjts för striktare regler och göra det blir svårare för patienter i underhållsbehandling.

– Vi känner oss misstrodda och flera medlemmar mår dåligt och vågar inte vara ärliga inför sin läkare. Den som langar vidare ska givetvis polisanmälas. Men patienter som klarat sig länge ska inte stängas av vid ett återfall. Fokusera på det friska och det som fungerar istället, sade Stålenkrantz till Drugnews.

Tillsynen har skärpts av underhållsprogram i Stockholm efter mediauppgifterna. Väktare finns nu utanför, enligt Johan Franck, verksamhetschef för landstingets Beroendecentrum, som medverkade i paneldebatt.

– Det handlar om allmänhetens förtroende för programmen. Skulle vi ge metadon till alla, även om de sidomissbrukar? Harm reduction är inte en vårdfråga, utan en sak för politiker om man vill ändra reglerna, enligt Franck.

På eftermiddagen deltog även en SVT-representant i ett samtal om medias bevakning. Brukarföreningens seminarie besöktes av ett par hundra personer.

• Fotnot: Granskningsnämnden fällde nyligen SVT-inslaget som sändes i november ifjol om vidareförsäljning av metadon och Subutex på svarta marknaden. Nämnden anser inte att inslaget var ensidigt, men att en person som langade läkemedlen kunde identifieras, trots att ansiktet suddats. Vilket stred mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Etiketter:

Annonser