Hasch tillåts på danskt ungdomshem

KÖPENHAMN En vårdskandal rullas nu upp på ett danskt kommunalt behandlingshem där intagna ungdomar tillåts röka cannabis, rapporterar Danmarks Radio.

Det är ledningen för institutionen Nexus i Jægerpris på Skälland som anklagas av tidigare anställda för att ha gett upp.

– För mig som anställd var det frustrerande att se 14-18-åringar ha ett så omfattande missbruk, och att ledningen inte gjorde något åt problemen, säger Jan Rose som tidigare arbetade på behandlingshemmet.

Han medverkar i tv-programmet 21 Søndag i DR1 och blev utrustad med kamera och filmade hur tonåringar rökte hasch helt öppet, bland annat på sina rum.
Andra anställda berättar hur de intagna också kan köpa och sälja droger på behandlingshemmet.

– Vi har mer eller mindre gett upp, säger en i personalen som vill vara anonym.

Två experter på missbruk utdelar massiv kritik om förhållandena och uppgivenheten. En kontorschef, Poul Ertner, på Köpenhamns kommun menar dock att kritikerna inte fått hela bilden, utan bara baserat på personalens loggböcker.

Nexus har cirka tolv unga boende på en avdelning med psykiska problem, missbruk och kriminalitet. Cirka 1,2 miljoner danska skattekronor får behandlingshemmet årligen för varje ungdom, totalt uppåt tolv miljoner beroende på beläggning.

• Efter ökad kriminalitet kring cannabishandel, så vill Köpenhamns kommunledning på försök starta legal försäljning av drogen.

Etiketter:

Annonser