Svensk åtalad för kokainsmuggling

GÖTEBORG En 53-årig misstänkt huvudman har åtalats vid Göteborgs tingsrätt i ett gammalt smugglingsfall med 200 kilo kokain som hittades i hamnen 2006. Han greps i Dubai sex år senare.

Narkotikan hade gömts på ett lastfartyg med tre containrar från Peru som nådde Göteborg i slutet av det året via Belgien. Vid en tullkontroll i lasten med bariumsulfat (används i plastindustrin) så hittades sju säckar med totalt 200 kilo kokain, värt cirka 720 miljoner kronor i gatuled.

Tullen bytte ut narkotikan mot strimlat papper och lät lasten gå vidare till Tyskland för att försöka hitta mottagarna. Tysk tull kunde i Düsseldorf gripa fyra personer som hämtade säckarna. Tre av dem dömdes senare till långa fängelsestraff.

Men en svensk misstänks hade styrt lasten och spårades till Dubai i Förenade Arabemiraten. Han var gripen ett tag där 2008, men släpptes plötsligt. Han förnekade hela tiden brott.

Mannen har varit bosatt där sedan, men greps igen och utlämnades efter flera diplomatiska turer med Interpol och utrikesdepartementet till Sverige i december 2012. Han utlämnades för ett annat brott han är dömd för.

Han delgavs misstanke om grov narkotikasmuggling, men har fortsatt neka. I tisdags så åtalades han i det stora narkotikamålet.
– Det här ärendet har tagit ovanligt lång tid, men det visar att även om det tar tid har rättsprocessen sin gång, säger Bertil Weingarten, projektledare i ärendet vid Tullverket, i en kommentar.

Den idag 53-årige mannen riskerar om han fälls upp till tio års fängelse.

Etiketter:

Annonser