Kalifornien får stoppa marijuanaapotek

SAN FRANCISCO Högsta domstolen i Kalifornien har beslutat att städer som vill förbjuda butiker för “medicinsk marijuana“ får göra det. Om inte politiker ingriper kommer stora delar av delstaten stoppa dagens tillåtna marijuana-business.

Måndagens beslut av domstolen kan komma som en chock för vänner av “medicinsk marijuana“. Nu är det bara Kaliforniens lagstiftande församling som kan upphäva domstolens beslut. I massor av kommuner i Kalifornien kan det komma bli olagligt sälja medicinsk marijuana.

Kalifornien var först med att för 17 år sedan tillåta rökning av drogen för smärtlindring och mot olika besvär. Sen har flera har 18 amerikanska delstater följt efter lokala folkomröstningar. Men utanför en del “dispensärer“ (ställen där drogen lagligt kan utlämnas) har det varit rörigt med dålig kontroll och några har langat drogen vidare.

Alltsedan Kalifornien tillät medicinsk marijuana har det tvistats om enskilda kommuner kan förbjuda utlämningsställena. Högsta domstolens beslut med röstsiffrorna 7-0 gör det nu möjligt för dem att fatta sådana beslut. Drygt 180 städer i delstaten har redan – trots oklarheterna i lagstiftningen – förbjudit dispensärerna, medan storstäderna San Jose, San Francisco och Oakland hela tiden tillåtit dem och därmed också kunnat beskatta verksamheterna.

Oaklands kommunfullmäktige, Rebecca Kaplan, säger till Mercury News att hon hoppas att andra städer kommer följa stadens exempel och öppna fler dispensärer istället för att förbjuda dem. Men San Joses borgmästare Chuck Reed och överåklagare Rick Doyle välkomnar beslutet.
– Jag kommer nu föra fram en väl avvägd strategi för att reglera medicinsk marijuana, säger borgmästare Reed, till Contra Costa Times.

Ägare till dispensärer är oroliga menar att högsta domstolens beslut ställer till stora besvär för patienter i behov av drogen.
– Dessa patienter kommer nu tvingas vända sig till gäng och kartellrelaterade källor i stället för till dagens reglerade ställen för att få sin medicin, säger Steve De Angelo som äger dispensärer både i San Jose och i Oakland.

De federala myndigheterna har länge försökt att stänga “marijuana-apoteken“. Och flera kommuner tillät inte sådana ställen redan från början, trots lagen som antogs, men inte omfattade lokal reglering. Men även om tillskyndarna hoppades på enhetliga regler i hela Kalifornien, så har juridiska experter förutspått att HD inte skulle avfärda enskilda städers rätt att stoppa dispensärer.

Beslutet gör det också möjligt för kommunerna i staten att förbjuda odling av medicinsk marijuana.
– Domen klargör att den nuvarande delstatliga lagstiftningen inte automatisk ger rätt till en lätthanterlig tillgång till medicinsk marijuana, säger Julie Nice, professor vid den juridiska fakulteten vid University of San Francisco.

Etiketter:

Annonser