“Tvättade knarkvinster åt Hizbollah“

WASHINGTON USA:s finansdepartement har infört sanktioner mot två libanesiska växlingskontor som anklagas för att tvättat knarkpengar som stöd åt militanta gruppen Hizbollah.

Enligt misstankarna har narkotikanätverket Joumaa med kopplingar till Hizbollah tvättar flera tiotals miljoner dollar och andra illegala tillgångar via växlingskontoren Kassem Rmeiti for Exchange och Halwi Exchange i Libanon.

De benämns nu officiellt som institutioner “oroande för primärt penningtvätt“, vilket sannolikt stänger av dem från amerikanska finansiella systemet. Det är första gången som en sanktion utifrån Patriot Act används mot finansinstitutet som inte varit en bank.

Tisdagens sanktioner har sitt ursprung i sanktionen 2011 mot Lebanese Canadian Bank som finansdepartementet stoppade för samröre med Joumaa-nätverket, uppger David S Cohen, talesperson för myndigheten för AP.

Hizbollah är en shiamuslimsk organisation med flera grenar (miltär, politisk, social) som bildades under inbördeskriget i Libanon på 1980-talet med stöd av Iran. USA och fem andra länder – men inte EU och FN – har terrorstämplat Hizbollah.

Etiketter:

Annonser