Tullen stoppar internetsprit

GÖTEBORG Tullen har fått utökade befogenheter och omhändertar mycket nätbeställd alkohol. Årets första tre månader togs över 22 000 liter sprit, vin och öl som inte punktbeskattats i Sverige.

[OBS! Artikeln uppdaterad, se rättad senare artikel]

Från årsskiftet får tullen förutom kontrollera fordon även undersöka bussgod och lastterminaler för att leta efter alkohol och tobak som inte beskattats enligt Skatteverkets regler.

Tullen omhändertog första kvartalet vid 29 tillfällen alkohol som var på väg till totalt 644 kunder, men där svensk skatt inte betalats. Sammanlagt är det 6 345 liter starksprit, 5 956 liter vin och 9 905 liter starköl.
Totalt ifjol tog tullen 60 000 liter nätbeställd alkohol.

– De nya befogenheterna fungerar bra. Dryckerna beställs via nätbutiker i EU som alltid inte berättar att svensk skatt måste betalas eller ibland chansar köpare ändå, Sune Rydén, nationell alkoholspecialist på tullverket, till Drugnews.
– Men betalar kunder som fått internetalkohol omhändertagen svensk skatt plus ett tillägg på 20 procent, så får de varorna. Men det blir nog billigare att handla på Systembolaget, säger han.

Även några transportörer och terminalföretag måste betala extra avgifter eftersom deras förare visat felaktiga eller falska ledsagarbevis om att punktskatten varit betald för nätalkoholen.

Några av de orter som tullen i år i olika lager och terminaler tagit nätsprit på är Göteborg, Jönköping, Stockholm, Umeå, Boden och Haparanda.

Det var en EU-dom 2007 som öppnade för att privatpersoner lagligt kan beställa alkohol via distanshandel och få den hem via oberoende transportör. Men betalningssäkerhet ska i förväg ställas till Skatteverket för svensk alkohol.

För att inte få beställd internetalkohol beslagtagen, så är Sune Rudéns råd att noga läsa vad det står på nätbutikens hemsida. Det ska framgå att svensk skatt ska betalas, det räcker inte med lägre tysk skatt.

• Fotnot: Mer information om beställning av alkohol via nätet från annat EU-land på tullverkets hemsida. Nätbeställd alkohol som styrs av punkskattelagen ska inte sammanblandas med olaglig införsel, som är ett smuggelbrott.

Etiketter:

Annonser