Guinea Bissaus kokainkung gripen

PRAIA Amerikanska antinarkotikaagenter har i en operation till sjöss gripit Guinea-Bissaus tidigare marinchef som länge varit efterlyst av USA för narkotikasmuggling.

Amiral José Americo Bubo Na Tchuto greps i en båt på internationellt vatten utanför Kap Verde i tisdags tillsammans med fyra landsmän. Han uppges redan ha utlämnats för att ställasinför rätta i USA som haft honom på sin svarta lista i flera år, rapporterar Reuters.

Han misstänks vara en spindel i den ökade illegala narkotikahandeln från Latinamerika till Europa, och där Västafrika och Guinea Bissau blivit viktig knutpunkt.

Na Tchuto och en flygvapenchef misstänks bland annat för samröre med smuggling av flera hundra kilo kokain från Venezuela till Guinea Bissau i juli 2008. Han har även varit inblandad i flera kuppförsök i den forna portugisiska kolonin.

Han är en av två höga medborgare i Guinea Bissau som betraktats som knarkkungar, eller “betydande utländska narkotikasmugglare“ av i USA:s regering, och belagd med amerikanskt reseförbud och frysta tillgångar.

• Läs tidigare Drugnews-intervju med Sveriges hononärskonsul i området.

Etiketter:

Annonser