“Cannabisdryck“ stoppad i Västerås

VÄSTERÅS En butiksägare i Västerås förbjuds sälja drycken Cannabis Energy Drink efter ett beslut av kommunens livsmedelsinspektör. Den anses vilseledande då den inte innehåller narkotika, däremot extrakt av hampafrö.

Burken – prydd med cannabislöv med innehållstext på engelska, vilket också kommunen anmärkt mot – hade sålts i knappt två veckor i butiken i staden. Det är en firma i Amsterdam som tagit fram drycken som innehåller små mängder hampaextrakt, men ingen narkotika, trots loggan. Den liknar mer en energidryck.

Mest ungdomar har köpt den, mer för att ta bilder och sms:a vidare, än att dricka, enligt butiksägaren som sett produkten mest som en kul grej. Han tycker inte drycken förhärligar narkotikaanvändning, men ska efter Västerås miljö- och hälsoskyddsförvaltnings beslut plocka bort den ur kylen.

– Det är slut med försäljningen nu. Jag får böja mig för övermakten. Men det är ju inte något knark i burken, säger han till VLT.

Staffan Hübinette på Riksförbundet narkotikafritt samhälle anser att drycken glorifierar en drog och bagatelliserar ett samhällsproblem. Även Livsmedelsverket har kritiserat försäljningen.

– Man får inte på någon produkt märka upp att den innehåller cannabis eller annat narkotiskt preparat. Det är dels olagligt att ha cannabis i livsmedel, och det är också fel att påstå att den gör det när det inte stämmer. Då lurar man ju de konsumenter som köper produkten i tron att den innehåller cannabis, säger statsinspektör Petra Bergkvist på Livsmedelsverket till P4 Västmanland.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Etiketter:

Annonser