Droghallucination friar våld mot polis

UMEÅ En ung narkotikapåverkad man frias efter att ha misshandlat en polis. Enligt hovrätten gjorde de hallucinationer mannen upplevde i sina föreställningsvärld att “det fanns fog“ för hans agerande.

Polisen hade kallats till en lägenhet i Umeå där en 22-årig drogpåverkad man misshandlat sin mor och sin bror på grund av hallucinationer. När polisen kom till platsen fick en polisman ett slag mot tinningen, skriver Dagens Juridik.

Den unge mannen uppgav att han tagit hallucinogena drogen LSD spetsad med PCP, vilket gett honom svåra vanföreställningar. Han trodde andra var besatta av väsen, “alla var falska“ och han fick “10 000 tankar i sekunden“.

När polisen övermannade honom slog han en av poliserna mot huvudet. Handfängsel sattes på mannen som skallade sitt huvud mot golvet, sjukpersonal tillkallades som spände fast honom och gav lugnande medicin.

Mannen friades av Umeå tingsrätt från våld mot tjänsteman, eftersom han befunnit sig i tillstånd av grova vanföreställningar och därför inte misshandlat polismannen med uppsåt.

Domen överklagades till Hovrätten för övre Norrland som nu fastställt den friade domen. Den drogpåverkade mannen trodde att han befann sig i en livshotande situation.

”Vid detta förhållande anser hovrätten att det inte är visat annat än att X trodde att han befann sig i en situation där allvarlig fara hotade hans liv om han inte agerade på det sätt som han gjorde och att det i hans föreställningsvärld fanns fog för hans uppfattning. Hans agerande i förhållande till den inbillade farans beskaffenhet måste i den situationen anses som försvarlig”, skriver hovrätten.

• Domen kan ge nytt bränsle till debatt om tolkning av innebörden av bestämmelsen om uppsåt vid självförvållat rus (i 1 kap. 2 § andra stycket brottsbalken), som Högsta domstolen 2011 ändrade praxis för.

Etiketter:

Annonser