Många åtal i rekordstor dopinghärva

STOCKHOLM Ett stort nätverk som smugglat och sålt miljontals dopingmedel och narkotikaklassade läkemedel har sprängts av tullen. Preparaten såldes via flera nätsidor och gav stora intäkter. 23 personer åtalades i fredags för inblandning.

Utredningen Operation Robin har pågått i omkring två år. Tullen har gjort stora beslag och kartlagt de misstänkta genom analys av nättrafik och bankkonton.

Åtalen i Stockholms tingsrätt gäller de tre misstänkta huvudmännen, från Stockholm och Malmö, ytterligare 13 personer i inre kretsen, samt ytterligare sju personer. Åtalspunkterna gäller bland annat grov narkotikasmuggling, grova dopingbrott, handel med läkemedel och grovt penninghäleri.

Den kriminella organisationen har haft företagsliknande struktur, tydligt ledarskap med anställda och haft förgreningar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås Eskilstuna och Borlänge.

− Det här är ett av de absolut största dopningsnätverken vi avslöjat hittills och med förgreningar i flera delar av landet. Att ärendet kunnat bli så omfattande säger en hel del om vilken stor marknad det finns för dopningsmedel och narkotikaklassade läkemedel i Sverige, säger Mikael Lindgren, operativ chef vid tullverkets brottsbekämpning i Stockholm.

Stora beslag har gjorts under utredningen: cirka 4,7 miljoner doser dopingmedel (mestadels anabola steroider), 160 000 narkotikaklassade tabletter, flera kilo i pulverform, utrustning för tillverkning och stora mängder sprutor och kanyler.

Genom analys av mejlmeddelanden så kan ytterligare omkring 6 miljoner dopingenheter och 330 000 narkotikaklassade tabletter knytas till nätverket.

Via fyra internetsidor har nätverket omsatt illegala preparat för minst 50 miljoner kronor under perioden januari 2009 till gripandena i maj 2012. Tullen har lyckats säkra tillgångar från de misstänkta för minst 7 miljoner kronor, såsom kontanter, lyxbilar, klockor och hus i Spanien.

Detta är andra rekordstora dopinghärvan som tullen utrett senare år. I Operation Liquid, med en bas i Västernorrland, avslöjades att minst sju miljoner doser omsatts och 57 personer dömdes i första instans, nästa vecka väntar ny dom i hovrätten.

Det finns en stor marknad i landet för dopingmedel ibland annat gymmiljön, men användningen är svårt att kartlägga och märks sällan i enkäter. Olika studier beräknar att minst 10 000 svenskar använder dopingmedel regelbundet.

– Jag har en känsla att efterfrågan och problemet med doping ökar. Det visar de stora mängder vi beslagtar, det är en sjuk bransch där man försöker förändra kroppen, säger Lars Hansson, tullens nationella narkotikaexpert, till Drugnews.

Etiketter:

Annonser