Brittiskt dödsfall av smittat heroin

GORLESTON Återigen har anthraxsmittat heroin kommit ut på gatorna i Storbritannien, förra veckan dog en kvinnlig missbrukare i Norfolk. Nu uppmanas drogberoende och hälsovårdspersonal att vara uppmärksamma på typiska symptom vid sjukdomen mjältbrand.

Myndigheterna varnar för att fler smittade kan komma in för behandling. Människor som missbrukar heroin kan bli infekterade när drogen de använder är kontaminerat av anthraxsporer.

Det finns inget säkert sätt att inta smittat heroin, men infektionen kan botas med antibiotika om behandlingen sätts in i tid. Bryter sjukdomen ut och inte behandlas är dödligheten över 90 procent.

– Nu är det viktigt för medicinsk personal att vara vaksamma på antraxsmitta hos heroinmissbrukare som kommer in till sjukhusen med symptom, som omfattar svåra mjukdelsinfektioner eller blodförgiftning, för att undvika försenad behandling, säger Dr Chris Williams, vid Health Protecting Agency, till BBC.

I juni förra året upptäcktes 13 fall av anthraxsmittade personer i Europa, fem i England, ett i Skottland, ett i Wales, de övriga i Danmark, Tyskland och Frankrike. Av de fem smittade i England avled fyra personer.

Det värsta utbrottet av anthraxsmitta bland missbrukare i Storbritannien var i Skottland åren 2009–2010 då 119 fall rapporterades, 14 av de smittade avled då.

Merparten av heroinet i Europa smugglas oftast från Afghanistan.
Många av de nyupptäckta fallen i Europa härrör troligen av afghanskt heroin, som vid tillverkning blandats ut med benmjöl från slaktade kreatur som varit smittad.

• SYMTOM&FÖRLOPP/ Anthrax är en bakterie som finns naturligt i jorden där den i sporer kan leva i flera år och som mest angriper gräsätande djur. Men alltså även människor. Vid spridning når bakterier blodbanan vanligen via luftvägar och lunginflammation och mjältbrand utvecklas som kan leda till döden inom ett par dagar. Symptom är bland annat magsmärtor, feber, illamående och kräkningar.

Spridning via heroin är en ovanlig smittväg, men som troligen utvecklar sjukdomen ännu snabbare.

Etiketter:

Annonser