Heroinet flödar kring Sergels torg

STOCKHOLM Det fortsätter langas heroin i stor omfattning i centrala Stockholm. Langare kring Sergels torg, “Plattan“, slåss om kunder och sänker priset för att locka in fler i missbruk.

– Det har nästan blivit så att det finns fler heroinlangare än heroinmissbrukare. Det finns fler folk som säljer än folk som missbrukare, säger en 28-årig missbrukare till Sveriges Radios reporter som följt utvecklingen i flera månader.

Bilden bekräftas av Lennart Karlsson, kommissarie på Citypolisen narkotikarotel.
– Vi griper omkring tio heroinlangare i månaden, men nya ersätter dem direkt. Det är ett otroligt priskrig och konkurrens om köparna, de erbjuds billigt heroin, ibland gratis varuprov. Det resulterar i att fler fastnar i beroende, berättar han för Drugnews.

Priskriget har pågått under ett år nu, en heroindos på 0,2 gram reas ofta för 150 kronor. Det är främst västafrikanska grupper som försöker komma in på marknaden i centrala Stockholm med vitt heroin. Några av dem bor i Sverige andra är knarksäljande “turister“, enligt Karlsson.

En razzia gjordes nyligen mot en restaurang som langarna använt som värmestuga. Polisen kunde se hur överlåtelser gjordes strax utanför varje dag.

Handeln är svår att komma åt eftersom inplastade “bollar“ med heroin ofta förvaras i munnen och sväljs om polis försöker kontrollera. Polisen skulle vilja få ge misstänkta langare kräkmedel, vilket idag inte är tillåtet, för att snabbare säkra bevis.

Polisen har en pågående insats för att minska narkotikaförsäljningen kring Sergels torg. Men upplever det som en rundgång – att när en langare grips, så poppar en ny upp.
Dödsfallen av starkt heroin ökade ifjol lavinartat i centrala Stockholm efter den ökade handeln, som Drugnews tidigare rapporterat.

– Heroinrelaterade dödsfall i City verkar lyckligtvis ha minskat hittills i år, det är enda positiva utvecklingen vi än kan se. Men vi fortsätter insatsen för att störa den illegala handeln, säger Lennart Karlsson.

• Sveriges Radios reporter Randi Mossige-Norheim har följt drogtrafiken kring Sergels torg, talat med missbrukare och poliser. ”Narkotikalandet – en serie om det som dödar”, börjar sändas på söndag 10 mars i P1 klockan 15:03, och fortsätter 17 mars och 24 mars, samma tid.

Etiketter:

Annonser