Stränga straff för kokainsmugglare

STOCKHOLM Dom i ett av Sveriges största kokainmål föll i fredags i Stockholms tingsrätt. Huvudmannen Jonas Oredsson döms till 18 års fängelse och ensamseglaren som påträffades med över 1,4 ton kokain döms till 14 års fängelse.

De båda döms av tingsrätten för tre fullbordade grova narkotikabrott och försök till narkotikabrott. Värdet av smugglingen från Latinamerika värderas till flera miljarder kronor. Kokainet har sålts bland annat i Sverige.

40-årige Oredsson (heter numer Falk) styrde ligan från sin lyxvilla i Sidges, söder om Barcelona, där han även hade en nattklubb. Bilar, båtar och ett utåtriktat leverne drog blickarna till honom. Han greps dock i Colombia varifrån han senare utlämnades till Sverige.

Han var känd grov kriminell sedan tidigare då han efter grova rån fritagits i Sverige.
Förutom Oredsson och ensamseglaren, som greps med narkotikan i Västindien på väg till Europa. så döms fem andra personer i ligan.

En moster till huvudmannen, som investerat vinsterna av smugglingen, döms för penningtvätt och grovt penninghäleri till 5,5 års fängelse. Mosterns sambo och Oredssons mamma döms för grovt penninghäleri till 1,6 år respektive villkorlig dom och böter.
En 30-årig “koordinator“ döms till 8 års fängelse för ett smugglingsförsök av drygt 700 kilo kokain och en medhjälpare till honom till ett års fängelse.
Däremot frias ensamseglarens flickvän, som var åtalad för medhjälp till grovt narkotikabrott.

Tingsrätten beslutar också att vinster av brotten ska förverkas för 50 miljoner kronor för Oredsson, 5 miljoner för ensamseglaren och 2 miljoner för den penningtvättande mostern.

Domen är på 673 sidor. Det framgår att tingsrätten rejält sänkt ersättningen till försvarsadvokaterna som i flera fall begärt mångmiljonbelopp i ersättning. Något som åklagarna uppfattat som överdrivet uppgivna tidsinsatser.

Huvudmannens advokat Thomas Martinson hade begärt drygt 5,8 miljoner i ersättning, den sänks till drygt 4,3 miljoner av rätten. Oredssons andre försvarare Tobias Enochson yrkade 3,4 miljoner, men får istället knappt 2,2 miljoner kronor, rapporterar Aftonbladet.

Huvudmannen har hela tiden nekat till sin inblandning i kokainhärvan. Hans och några andra domar väntas komma att överklagas.

Etiketter:

Annonser