Färre ser allvarligt på alkohol

STOCKHOLM En liten förskjutning av attityder till alkohol där svenskarna inte ser riktigt lika allvarligt på alkohol i olika situationer, exempelvis bli berusade när barn är med. Det kan noteras i årliga undersökningen IQ Alkoholindex.

Undersökningen har gjorts sedan 2010 varje år om befolkningens attityder på en sexgradig skala. I senaste telefonenkäten med 2000 svenskar som gjordes 2012 – och redovisades i måndags – är det färre som svarat “helt fel“ och fler svarar “mer fel än rätt“.

I svaren på en rad påståenden om alkohol – exempelvis om att bli berusad i barns närvaro (52 procent svarar nu “helt fel“, jämfört med 67 proc. år 2011), ge alkohol i present till någon man inte känner (33 proc., jämfört med 43 proc.), bli berusad vid middag på restaurang (34 resp. 46 proc.), att emellanåt bli berusad på firmafest (20 resp. 25 proc.).

– Mätningen visar inga större förändringar i sin helhet, men jag ser med viss oro på att färre tar lika allvarligt på att exempelvis bli berusad i barns närvaro. Det handlar inte om helt förändrade attityder, men en förskjutning, säger Magnus Jägerskog, vd IQ, i en kommentar.


En tidigare rörelse åren 2010-2011 mot en mer återhållsam inställning till alkohol verkar ha avstannat. Men samtidigt har även de mest tillåtande attityderna minskat. En samling mer mot mitten har alltså kunnat iakttagas i svaren.

Fler kvinnor är återhållsamma till alkohol än män (snittindex 66,6 respektive 57,5), äldre generellt mer än yngre.
Det är Novus som gör mätningarna i maj månad på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

• Fotnot: Ladda ner undersökningen IQ Alkoholindex för 2012, (pdf-fil, 20 sidor).

Etiketter:

Annonser