Stor cannabiskonferens i Sundsvall

SUNDSVALL Polisen i Sundsvall har hittat 14-åriga haschpåverkade flickor och beslagtar ofta Spice och nätdroger. Intresset är stort för den narkotikakonferens med experter som anordnas i Västernorrland på torsdag.

Det är länsstyrelsen, landstinget, kriminalvården och kommunförbundet som bjudit in experter från Nationella cannabisnätverket att berätta om forskning, behandling och myter kring drogen.

– Intresset är jättestort. Vi har utökat till 180 platser och blev ändå fullbokat. Många behöver fylla på med kunskap och argument om cannabis, säger Anna Karlsson, ANDT-samordnare i Västernorrland, till Drugnews.

Det är bland andra personal från skolors elevvård, socialtjänst, fritidsledare, sjukvård och polis, liksom föreningsaktiva som kommer till konferensen i Folkets hus.
– Jag önskar att fler få veta mer och använda det haschavvänjningsprogram som psykologen Thomas Lundqvist i Lund utvecklat för unga, säger Anna Karlsson.

Polisen i Västernorrland har senaste året nystat upp flera cannabishärvor. Förra våren åtalades 46 personer som langat åt och köpt hasch av en smugglarliga. Totalt misstänktes huvudmännen sålt över 50 kilo hasch, även stora mängder ecstasy och amfetamin. Många upprördes av att en langare låtit en 4-5-årig flicka leverera och ta betalt av missbrukare.

Under hösten har tillgång på cannabis varit mer begränsad.
– Kanske för att polisen varit framgångsrik. Däremot är internetdroger vanligare idag bland unga, vi hittar ofta Spice och andra rökmixar. Det är ju enkelt att beställa från datorn, berättar Linda Englund, gruppchef på närpolisen i Sundsvall, för Drugnews.

För två veckor sedan gjorde även polisen husrannsakan i en lägenhet norr om Sundsvall där en kvinna enligt tips sålde narkotika till 13-14-åriga ungdomar. Beslag gjordes av flera påsar Spicepulver, rökmixar och tramadol-tabletter, men kvinnan förnekar ännu överlåtelse.

Men hasch förekommer fortfarande bland ungdomar. Linda Englund minns hur polisen fann två unga flickor påverkade i en lägenhet före jul tillsammans med två lite äldre killar.
– Alla hade rökt hasch och vi hittade även 190 gram av drogen i lägenheten. Socialen fick ta hand om flickorna och de unga männen togs för överlåtelse, säger hon.

En liten gatulangningsgrupp finns i Sundsvall som förstärks med ytterligare en tjänst i april, dessutom ska även två ungdomspoliser rekryteras.

I vår ska en stor drogvaneundersökning göras bland skolelever i Västernorrland, resultatet blir klart senare under året.

• Fotnot: Vid konferensen i Sundsvall föreläser bland andra Ulf Guttormsson från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, Maria Ellgren, Karolinska institutet, författaren Pelle Olsson och psykologen Thomas Lundqvist från Lund, socionom Ulric Hermansson är moderator. De tillhör Nationella cannabisnätverket som regelbundet föreläser runt landet.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Etiketter:

Annonser